Antal, Antónia

ARTplacc - kortárs művészet a Balatonnál

2013.08.13. 14:22

Programkereső

Immáron harmadszor rendezik meg augusztus 16. és 20. között Tihanyban a kortárs művészeti fesztivált és vásárt. Az ARTplacc nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a szélesebb közönségnek, olykor talán szokatlan módon és a hagyományostól eltérő körülmények között mutassa be a legfrissebb kortárs művészeti törekvéseket.

A kultúra- és művészetközvetítés területe folyamatosan megújul, új stratégiákra és módszerekre van szükség ahhoz, hogy a kultúra minél szélesebb rétegekhez eljusson és hozzáférhetővé váljon. A szervezők vallják, hogy egy nyári fesztivál kötetlen hangulata a felüdülés élményével ajándékozhatja meg a klasszikus ("szigorúbb") múzeumi terek által feszélyezett, ám a kultúra iránt nyitott befogadókat. Idén kiemelt hangsúlyt fektetnek a művészeti mediációra: a fesztivál programját interaktív installációk, múzeumpedagógiai és szakmai programok, rendszeres tárlatvezetések és beszélgetések színesítik majd.

ARTplacc - galéria
ARTplacc - galéria

A fesztivál elsősorban a kortárs képzőművészet professzionális bemutatását, megismertetésére koncentál. Az ARTplacc egyik legfontosabb helyszíne a GALÉRIAplacc, ahol élvonalbeli kereskedelmi galériák állítják ki az általuk képviselt művészek alkotásait. A fesztivál színházi programjainak kialakításában a szakmai partner a Manna Produkció. Látható lesz a Pelsőczy Réka rendezésében megvalósuló Kicsi nyuszi hopp hopp és a Grönholm-módszer is, Baksa Imre rendezésében.

Sötétedés után hangulatos "lounge moziban" nézhetnek az érdeklődők filmes válogatást, a legfrissebb hazai és nemzetközi videóművészeti tendenciákról pedig az 1920-as években épült egykori Sport Szálló épületében festői hangulatban, közvetlenül a Balaton partján lesz lehetőség tájékozódni.

ARTplacc - Tihany
ARTplacc - Tihany

Egy fesztivál a zene és a gasztronómia terén is kínál programokat. Az ARTplacc estéi a KIKÖTŐPlaccon zárulnak, ahol a művészek, a galériások és a közönség nyári hangulatban bulizhat együtt. Visszatérő zenekar a Volkova Sisters, de koncertezik ad a Qualitons, a Morningdeer és a 40days is.

Az ARTplacc 2013-ban a Nagyon Balaton rendezvénysorozattal együttműködésben valósul meg. A teljes balatoni régiót érintő, nagyszabású programsorozat keretében három nap alatt tucatnyi helyszínen zajlanak koncertek, sport-, családi- és gyerekprogramok. Az augusztus 20-i nemzeti ünnepet a Balaton közepéről indított, látványos tűzijáték koronázza majd meg.