Csilla, Noémi

Új múzeumi központ alakul Berlinben?

2013.08.22. 12:57

Programkereső

A Neue Nationalgalerie mellett tervezett új múzeumban méltó körülmények között kívánnak bemutatni egy világhírű modern festménygyűjteményt, amelyet egy műgyűjtő házaspár adományozott a német fővárosnak.

A többek között René Magritte, Joan Miró, Salvador Dalí, Frida Kahlo, Max Ernst és Mark Rothko műveiből álló gyűjtemény otthona az augusztus 21-én ismertetett tervek szerint Berlin egyik leghíresebb tere, a Potsdamer Platz mellett lehet egy több mint tizenháromezer négyzetméteres múzeumépületben, amelyben számos további - berlini múzeumokban szétszórtan látható - modern műalkotást is elhelyezhetnek.

Heiner és Ulla Pietzsch még 2010-ben adományozta gyűjteményét Berlinnek, azzal a feltétellel, hogy állandó kiállításon mutatják be az összes képet. A gyűjtemény befogadására eredetileg a Gemäldegalerie-t - a régi mesterek alkotásait őrző fővárosi képtárat - szemelték ki, de a terv heves bírálatokat váltott ki. Végül egy szakértői bizottság az összes elképzelhető lehetőség vizsgálata alapján arra a megállapításra jutott, hogy a legcélszerűbb egy új múzeum felépítése, a legalkalmasabb helyszín pedig az úgynevezett Kulturforumhoz tartozó Neue Nationalgalerie szoborkertjével szomszédos üres telek.

Neue Nationalgalerie
Neue Nationalgalerie

A Neue Nationalgalerie eleve a Berlinben őrzött modern műkincsek egyik fő kiállítóhelye, az új múzeummal együtt pedig végre létrejöhet egy múzeumi központ, amellyel a német főváros a modern képzőművészet területén is felzárkózhat a világvárosok élvonalába, London, Párizs és New York mellé - érvelnek a szakértők. A projektre 130 millió eurót kell fordítani, ami hatalmas összeg, de így is az építkezés a leggazdaságosabb megoldás - teszik hozzá.

A Pietzsch-gyűjtemény az egyik leghíresebb modern festészeti magángyűjtemény. A mintegy százötven alkotás összesített értékét százhúsz millió euró körülire becsülik. Az első elképzelésben nem szerepelt a Kulturforum bővítése. A Pietzsch házaspár gyűjteményét úgy akarták elhelyezni, hogy a Gemäldegalerie jelenlegi gyűjteményét átköltöztetik a Múzeum-szigetre. A tervet egyebek között azért bírálták, mert azzal fenyeget, hogy a költözés miatt akár éveikig raktárba kényszerül számos világhírű alkotás, köztük Dürer-, Caravaggio- és Rembrandt-művek. A augusztus 21-én szerdán bemutatott megvalósíthatósági tanulmány szerint ez a megoldás igen költséges is lenne, a Múzeumszigeten több mint 370 millió eurót emésztene fel a régi mesterek műveinek méltó elhelyezése.