Orbán

Válogatás a tervezőgrafikai biennále munkáiból

2013.09.04. 15:05

Programkereső

A XVIII. békéscsabai Országos Tervezőgrafikai Biennále 300 munkájából válogatott 150 művet mutatnak be Budapesten, a Duna Palotában szeptember 5-től. A kiállítók nagy része fiatal alkotó.

A kiállított 150 mű között van plakát, tervezett könyv, lemezborító, kártya, naptár és bélyeg is. A nyertes munkákat külön teremben láthatják az érdeklődők - mondta el a biennále főszervezője, Molnár Kálmán Munkácsy-díjas grafikusművész. Hozzátette: a biennále figyelemre méltó alkotásai a környezetvédelmi, a színházi és a filmplakátok, valamint az arculatok rendkívül izgalmas megkomponálása.

Láng Annamária: Titus Andronikus (Shakespeare-sorozat, diplomamunka, 2011.)
Láng Annamária: Titus Andronikus (Shakespeare-sorozat, diplomamunka, 2011.)

Az új generáció sikeresen szerepelt a biennálén és kapott díjakat, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik díját például Nagy Áron, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója nyerte egymilliót meghaladó variációban generálható humoros portréiból készült munkájával, a másik díjat Gryllus Ábris, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója kapta diplomamunkájáért.

A biennáléknak otthont adó Békéscsaba önkormányzatának díját Láng Anna, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója vehette át az összes Shakespeare drámához készített lírai hangulatú plakátsorozatáért.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik díját Felsmann Tamás Munkácsy-díjas grafikusművész bravúrosan finom vonalhálóval épített drámai hatású In memoriam Körösényi Tamás című plakátsorozatáért, a másikat Felvidéki András Munkácsy-díjas grafikusművész nyerte 32 lapos, vidám hangulatú, egyéni illusztrációval megvalósított Rákóczi kártya című munkájával. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Konecsni György életműdíját Sára Ernő grafikusművész kapta - sorolta Molnár Kálmán.

Felvidéki András: II. Rákóczi Ferenc (piros király) és Bercsényi Miklós (piros felső) a Rákóczi kártyából
Felvidéki András: II. Rákóczi Ferenc (piros király) és Bercsényi Miklós (piros felső) a Rákóczi kártyából

A kiállítást Szepes Hédi művészettörténész rendezte. A biennáléhoz színes katalógus készült valamennyi résztvevő művész alkotásával. A kiadványt Rozmann Ágnes tervezte és Molnár Kálmán grafikusművész szerkesztette. A biennále szervezésében részt vett a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének Tervezőgrafikai Szakosztálya és létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A kiállítást, amely szeptember 30-ig látható, Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész, az MMA tagja nyitja meg.