Fülöp, Evelin

Kőrösi Orsolya a Robert Capa Központról

2013.09.15. 09:00

Programkereső

Októberben nyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, amely a magyar fotográfia intézményeként, kortárs kiállítóhelyként és képzési helyként fog működni. A Nagymező utcai Ernst Múzeum épületében kialakítandó intézmény vezetésére Kőrösi Orsolyát, a Magyar Fotográfusok Házának jelenlegi vezetőjét kérték fel. VILLÁMINTERJÚ

Az állam 2008-ban vásárolta meg a Capa-fotóhagyatékot, amelyet azóta a Magyar Nemzeti Múzeum gondoz, míg az új központhoz várhatóan a feldolgozás és a folyamatos bemutatás kerül. A Capa-hagyaték megvásárlásakor az állam szerződésben vállalt kötelezettséget a fotóközpont létrehozására, ez a terv valósul most meg hosszú előkészítő munka nyomán.

- Mi indokolta a központ létrehozását?

- Az indok az, hogy ezt a nagyszerű magyar művészeti műfajt, a kortárs fotográfiát - amelyben a magyarok világhírűt alkottak - végre a helyére tegye.

Kőrösi Orsolya
Kőrösi Orsolya

- Korábban úgy fogalmazott, nem egy múzeum jön létre, hanem egy vizuális rendezvényközpont, amely több funkcióval bír. Melyek ezek?

- Egyértelműen fontosnak tartom, és mindig hangsúlyozom, hogy ez egy kortárs fotográfiai központ lesz, nem múzeum, de ez azért megtévesztő kicsit, hiszen már az Ernst Múzeum sem múzeum volt, hanem inkább kiállítótér. A fő szakmai profilunk nyilvánvalóan a kiállítások, szakmai rendezvények szervezése lesz, ezenkívül fontosnak tartjuk a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését, az ösztöndíjprogramok létrehozását és a Fotográfiai Nagydíj átadását. Ezek ugyanis mind arra szolgálnak, hogy a fotográfiát megismertessük a társadalommal, a kultúrát szerető, kultúrát fogyasztó emberekkel.

- Október 21-én nyílik a központ, mit terveznek erre a napra?

- Ezen a napon szeretnénk egy Robert Capa-fiesztát tartani, amelyen fiatal fotográfusok emlékeznek meg műveiken keresztül Capáról. A rendezvény egyes részei még meglepetés, de mindenképpen a kortárs vizuális központhoz illő arculattal fogunk megjelenni.

- Megalapították a Magyar Fotográfiai Nagydíjat, amelyet ugyanezen a napon adnak át először. Kik alkotják a zsűrit?

- A Nagydíjon már régóta gondolkodtunk. A zsűrit abszolút független szakmai bizottság alkotja, ám még nincs itt az ideje annak, hogy neveket mondjunk. Hamarosan az is elkövetkezik.

Kőrösi Orsolya
Kőrösi Orsolya

- Korábban említette, hogy a Mai Manó Ház most végre a helyére kerülhet. Mit takar ez pontosan?

- A Magyar Fotográfusok Háza egy központi intézmény szerepének próbált megfelelni, amely heroikus erőfeszítés volt. Mégis büszkén mondhatom, hogy sikeresen megfelelt ennek, de mégis méltatlan helyzet volt, hiszen nem lehetett az alacsony finanszírozottság mellett megfelelően építeni a nemzetközi kapcsolatokat, és nem mindig lehetett olyan színvonalon megvalósítani a kiállításokat, ahogy azt gondolatban elképzeltük. Azt gondolom, hogy a Mai Manó Ház feladata továbbra is megvan, ezt viszont úgy fogja tudni a legjobban elvégezni, hogyha mentesül néhány olyan dologtól, amelyet a Robert Capa Központ fog nagyszerűen ellátni ezentúl. Nehéz kérdés, és az én fejemben - ha szabad ennyire személyesnek lenni - nem is tud elválasztódni a kettő. Ez az intézményrendszer a fotográfiáért van, és én magam öt éve dolgozom a fotográfiáért, nagyszerű szakmai partnerekkel, nagyszerű kollegákkal, és azt gondolom, hogy ez a jövőben csak még jobban fog működni.