Júlia, Rita

Robert Capa szerepei

2013.09.17. 13:45

Programkereső

A világhírű magyar származású fotográfus szerepeit kutatja a Magyar Nemzeti Múzeum Robert Capa / A játékos című, szeptember 17-én nyíló kiállítása.

Az eddigi Robert Capa-kiállítások általában azt igyekeztek körüljárni, kicsoda volt Robert Capa. A világhírű fotóriporter születésének 100. évfordulójára készülő tárlat problémacentrikus. Az egyes termekben a Capa-szerepek kerülnek bemutatásra és történeti válaszokat keresve a kérdésre: mi volt Robert Capa. Emigráns, aki sehol sem telepedett meg. Fotóriporter és haditudósító, aki háborúkról írt és filmet forgatott róla. Hős, akiről nemzedéke legjobb írói írtak elismeréssel. Sármőr, akiért rajongtak a nők. Esendő ember, akinek szenvedélye volt a póker.

Juliana királynő Maryke lányával, Soestdijk Palace, Hollandia, 1951. Robert Capa felvétele© International Center of Photography, New York—Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye
Juliana királynő Maryke lányával, Soestdijk Palace, Hollandia, 1951. Robert Capa felvétele© International Center of Photography, New York—Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye

Szerepek, kényszerek és lehetőségek formálják töredékes egésszé az Embert, akinek élete nagyon különböző mozaikokból rakható ki. Látható-e egy élet minden titka, pillanata? A Robert Capa / A Játékos című kiállítás a lehetőségekből mutat fel darabokat, amikből egy rendkívüli életút rajzolódik ki.

Fényképek, vetített képek, tárgyak és dokumentumok, imitált enteriőrök és hangkulisszák idézik meg Capa világát. Az ismert Capa-képeket a sajátos történeti értelmezésben látjuk és láttatjuk.

Kérdésünk: Mi volt az eredeti neve Robert Capa-nak?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ingyen ellátogathat a Magyar Nemzeti Múzeum Capa-kiállítására.