Orbán

Designerek a metszéspontban

2013.09.27. 13:00

Programkereső

A 2013. szeptember 27. és október 6. között zajló Design Hét Budapest immáron ötödik éve teremt alkalmat arra, hogy az érdeklődők személyesen is találkozhassanak a designerekkel, és közelről ismerhessék meg a stúdiókban, műhelyekben, műtermekben zajló munkát.

A fesztivál idén a kortárs design határátlépéseivel foglalkozik, vagyis azokkal a közös halmazokkal, melyeket a design alkot az építészettel, képzőművészettel, kézművességgel vagy éppen a digitális technológiákkal. A kortárs design több meghatározó külső hatásnak köszönhetően az utóbbi években rendszeresen arra kényszerült, hogy újradefiniálja önmagát és új kifejezésmódokat keressen.

Design Week
Design Week

A gazdasági válság az olcsóbb termékek iránti igényt növelte meg, a legújabb technológiáknak köszönhetően ma már gyakorlatilag bárkiből lehet designer, ugyanakkor a szakma képviselői manapság olyan új szempontokat sem hagyhatnak figyelmen kívül, mint a szociális érzékenység vagy az újrafelhasználhatóság.

Az idei Nyitott Stúdiók között egymás mellett szerepel az óriás brandeknek dolgozó mobil alkalmazásokat fejlesztő csapat, a Team Distinction, az egyedi bőrtáskákat készítő manufaktúra, a TheBetaVersion, valamint a családi hagyományt folytató apró ötvösműhelyében alkotó Nemesi Anna. Részt vesznek az eseményen olyan neves építészstúdiók, mint a Minusplus és a 3H építésziroda, hasonlóan az ÁERON, az ANNCHI és a KOMOD fiatal divattervezőihez és az APLI DESIGN ifjú formatervezőihez. Befutott márkák is képviselik magukat, mint az Absoloot nyomda, Viszlay Márk divatfotós és az idén tízéves Graphasel Design Studio, valamint a két legújabb, különböző kreatív erőket egyesítő alkotó-kollektíva, a Heinrich Alkotói Szint és a HOLLÁN9.