Bernát, Felícia

Megújult a Szentendrei Régi Művésztelep

2013.09.27. 16:20

Programkereső

A szentendrei komplexumon végzett beruházás 200 millió forintból valósult meg. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében kiemelte: a kormányzatnak az utolsó pillanatban sikerült megmentenie a művésztelepet az enyészettől.

Balog Zoltán hangsúlyozta: mindent megtettek azért, hogy az intézmény feladatait újragondolják és a telep újra elfoglalhassa méltó helyét a képzőművészeti életben. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben a kulturális beruházásokra fordított összeg mintegy 30 százalékkal növekedett, tavalyhoz képest plusz 30 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar költségvetésben kulturális támogatásra 2013-ban, a magyar költségvetés a GDP 0,8 százalékát fordítja kultúrára, ezzel Európa élvonalában van.

Szentendrei Régi Művésztelep és Galéria
Szentendrei Régi Művésztelep és Galéria

Balog Zoltán kitért arra is, hogy az Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) munkájának átalakításakor, majd a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.-t (MANK) létrehozásakor az első fontos döntés az volt, hogy egy kézben és határozottan lehessen irányítani a beruházásokat. A mostani projekthez 200 millió forintot biztosított az állam, ennek köszönhetően teljes mértékben megújultak a még 1972-ben nyári használatra épült, később rendkívül rossz állapotba került, végül használhatatlanná vált műtermek, a MANK Galéria és a telephez tartozó, arborétum jellegű egyhektáros park. Hozzátette: itt talál helyet az egykori képzőművészeti lektorátus archívuma és a MANK dokumentációs központja is.

Az intézmény történetét felidézve hangsúlyozta: a szentendrei művészet története a hátrahagyott évtizedek lenyomata is, hiszen kezdetét a határon túlra került Nagybányai Művésztelep elvesztése jelentette. A Duna-parti művésztelep működését bemutatva elmondta, hogy a 12 műteremből kilencet - pályázat útján - határozott időre önállóan alkotó képzőművészek kaphatnak használatba, közülük egyet a minisztérium által alapított nagy hagyományú Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíj fiatal művészei. Három úgynevezett csoportos műterem rövidebb idejű használatára közösen dolgozó művészek pályázhatnak.

Az alkotókkal szemben elvárás, hogy a műtermeket folyamatosan itt dolgozva használják és évente egy alkotással gyarapítsák a MANK gyűjteményét. Az immár nemcsak a nyári hónapokban, hanem egész évben használható intézmény jelentőségével kapcsolatban megjegyezte: a művésztelep minden bizonnyal a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb bemutatkozó helye lesz. Balog Zoltán kiemelte azt is, hogy a kulturális beruházások folytatódnak, a következő lépésben a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül 400 millió forintot biztosítanak a szigligeti és zsennyei alkotóházak felújítására.

A megszépült műtermeket a nyolc alapítóról, a később meghatározó szentendrei alkotóvá vált Hollósy Simonról nevezték el, a kollektív alkotóknak szánt műtermekkel pedig a telep létrejöttében fontos városok előtt tisztelegnek.