Júlia, Rita

Design Hét - Ötven munka a Design Terminálban

2013.09.28. 14:20

Programkereső

Tizenöt ország designereinek alkotásait mutatják be a Design Hét Metszéspontok X Crossovers című nyitókiállításán szeptember 28-tól a Design Terminálban Budapesten.

A magyar alkotók mellett európai, kínai, kanadai és izraeli designerek csúcsminőségű egyedi alkotásokat, prototípusokat, kísérleti munkákat, valamint a képzőművészet és a design határán mozgó egyedi műtárgyakat mutatnak be az elemző kiállításon - mondta Szemerey Samu, a kiállítás kurátora.

Design Terminál - épület
Design Terminál - épület

Hozzátette: a Design Hét idei témája a design találkozása más műfajokkal. Erre felfűzve lesznek láthatók november 3-ig a design határátlépéseivel foglalkozó munkák a természet és élővilág, az emberi történetek, a technika, valamint a kézművesség témaköreibe csoportosítva. A természet kategória alkotásai többek között az élet definíciójával, az emberi test határaival foglalkoznak. Látható lesz mások mellett Maróy Ákos biodisplay munkája, amely során az alkotó fluoreszkáló baktériumokból hozott létre képernyőt. Michael Traxler osztrák alkotó a természet esztétikájával foglalkozó edényei növényi lenyomatok, például a káposzta formáját kapták.

A különböző gyártástechnológiai innovációk közül Merel Karhof holland designer szélkerék meghajtású kötőgépe sálakat és zoknikat állít elő. Florian Schmidt betonszéke egy cementel átitatott rugalmas, hajtogatható és varrható szövetből készült. A kézművesség témakörében lesz látható Fenyvesi Zsófi Faun elnevezésű projektje, az alkotó intarziás berakással egyedi gördeszkákat és longboardokat alkot.

Maróy Ákos: bio.display
Maróy Ákos: bio.display

A narratív design műfajából bemutatják például a svéd Front dizájnstúdió munkáját, az úgynevezett Sztori-vázákat. A projekt során a designerek dél-afrikai falusi nők élettörténetéről készítettek interjúkat. A hagyományos gyöngyfűző technika felhasználásával a dél-afrikai nők megszőtték életük történetét, amelyet beleöntöttek az üvegvázába. Kieren Jones projektje olyan tengeri halászhajókra tervezett gépet hozott létre, amely a tengerben úszó műanyag hulladékokból bútort állít elő.

Szemerey Samu azt is elmondta, hogy a Design Terminál tárlatához kapcsolódik a debreceni MODEM-ben október 11-től látható Természetrajz című kiállítás.