Sándor, Ede

Megkapja a Műcsarnokot és a Pesti Vigadót az MMA

2013.10.08. 09:40

Programkereső

Térítésmentesen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába adta a Műcsarnok és a Pesti Vigadó épületét, valamint a XII. kerületi Hild-villát az Országgyűlés október 7-én. Az erről szóló, minősített többséget igénylő döntést kormánypárti szavazatokkal hozta meg a parlament.

A jogszabály szerint a Műcsarnok a jövő év elején, a Pesti Vigadó 2014. március 1-jén, míg a Budakeszi úti Hild-villa - ahol az MMA kutatóintézete működhet - már idén novemberben a köztestület tulajdonába kerül. Az átruházásról szóló szerződéseket az állam nevében Orbán Viktor miniszterelnök írja alá, az előkészítésért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felel.

Pesti Vigadó
Pesti Vigadó

A törvényjavaslatot tavaly év végén nyújtotta be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Ház februárban megtárgyalta, március elején döntött a módosító indítványokról, a zárószavazás viszont azóta váratott magára.

L. Simon László akkori kulturális államtitkár a javaslat beterjesztésekor hangsúlyozta: a Műcsarnok a tulajdonjoga a művészeti akadémiáé lesz, a kortárs kiállítóhelyet üzemeltető nonprofit kft. tulajdonosa és fenntartója azonban továbbra is az Emberi Erőforrások Minisztériuma marad, feladatellátásának művészeti és tartalmi kérdéseiben egyetértési jogot biztosítva az MMA elnökének. Ezt azonban nem rendezi a törvény.

Műcsarnok, épület
Műcsarnok, épület

Gulyás Gábor, a Műcsarnok 2011 februárjában kinevezett vezetője tavaly novemberben beadta lemondását, mert nem értett egyet az intézmény működési rendjét megváltoztató kormányhatározattal. Az MNV Zrt. elnök-vezérigazgatója azonban nem írta alá a lemondást, a kormány-előterjesztésből pedig abban formában nem lett jogszabály, így Gulyás Gábor a Műcsarnok vezetője maradt.

A kiállítóhely éléről végül idén augusztus végén távozott közös megegyezéssel, és szeptembertől miniszteri biztosként dolgozik tovább, a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi pozicionálásával foglalkozik. A Műcsarnokot ideiglenesen az intézmény gazdasági igazgatója, Kovácsné Medgyes Piroska irányítja.

A Műcsarnok gyászjelentése
A Műcsarnok gyászjelentése

A hvg.hu inormációi szerint fiatal művészek gyászolták meg október 8-án a Műcsarnok "elvesztését". Felhívásban tudatták, hogy az épület 117 évesen, hosszú szenvedés után elhunyt, és - mint írják - halálának oka gondatlanság és az MMA felelőtlen viselkedése.

A tiltakozó demonstráció keretében mintegy tucatnyian álltak 11-től némán a Műcsarnok lépcsőjén, amelyre egy fekete gyászszalagot terítettek. A hvg.hu tudósítójának elmondták, hogy nem tartoznak semmilyen csoporthoz, mindannyian független művészek, akik nem értenek egyet a parlementi döntéssel.