Sándor, Ede

Csontváry-ra emlékeznek a Magyar Festészet Napján

2013.10.10. 13:31

Programkereső

Szerbia díszvendégségével rendezik meg október 14. és 25. között országszerte és a határon túl sok tucat ingyenes programmal a 12. Magyar Festészet Napját, amely számos helyszínen megemlékezik a 160 éve született Csontváry Kosztka Tivadarról is.

A rendezvényt először 2002-ben tartották meg civil kezdeményezésre Budapesten, Szent Lukács, az orvosok és a festők védőszentje napján, október 18-án. Az egynaposnak indult festészeti ünnep célja, hogy Bartók és Kodály országában a zenei mellett a képzőművészeti műveltséget is fejlessze és minél szélesebb közönség számára mutassa be a kortárs magyar festészetet - mondta el a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Kiss Zoltán László, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke.

Magyar Festészet Napja logo
Magyar Festészet Napja logo

Hozzátette: terveik szerint a fesztivál ezentúl minden évben vendégül látja egy-egy szomszédos ország képzőművészeit, elsőként Szerbia kortárs festői mutatkozhatnak be. Kocsány János, a Graphisoft Park vezérigazgatója bejelentette: a technológiai-oktatási központ egyik frissen felújított épülete éppen a Magyar Festészet Napja gyűjteményes kiállításával nyílik meg október 17-én, 1000 négyzetméteres kiállítóterében a magyar középgeneráció, valamint szerb vendég festőművészek alkotásai láthatók majd.

Szemadám György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Képzőművészeti Tagozatának vezetője arra emlékeztetett, hogy bár a rendezvénysorozat központi kiállításának az MMA egyelőre helyet nem tudott adni, de anyagilag már ebben az esztendőben támogatta azt. Amint azonban átadják a Pesti Vigadó felújított épületét, a festészet napi tárlatok ott találhatnak majd otthonra - közölte.

Csontváry Múzeum, Pécs
Csontváry Múzeum, Pécs

Gazsó L. Ferenc, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese elmondta: az átalakuló közmédia kiemelt feladatának tekinti, hogy a kultúra értékeit eljuttassa a közönséghez, ezért televíziós és rádiócsatornái, online hírfelületei, valamint hírügynöksége kiemelt figyelemmel kíséri a Magyar Festészet Napját.

A szervezők közlése szerint október 18-án rendezik meg az immár hagyományossá vált Festészet Ünnepét a XI. kerületben, a Bartók Béla úton, másnap a Szolnoki Képzőművészeti Társaság rendez kiállítást, majd 20-án a szegedi Reök-palotában a Magyar Festészet Napja egyik kiemelt tárlatán 70 év feletti festők és a fiatal, 35 év alatti generáció művészetét ismerhetik meg a műfaj szerelmesei. Ekkor adják át a Magyar Festészet Napja Alapítvány életműdíját és fiatal tehetségeknek odaítélt Maticska-díját is.

A Magyar Festészet Napja részletes programja a festeszetnapja.hu honlapon érhető el.