Gertrúd, Patrik

Az idő ölelésében

2013.11.06. 09:00

Programkereső

Rozsda Endre születésének századik évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Galéria, a Párizsban működő Rozsda Endre Baráti Kör és a Budapesti Francia Intézet együttműködésével retrospektív kiállításon mutatja be a művész munkásságát.

A mintegy száz festményt, grafikát és fényképet felvonultató kiállításunk címét Erik Orsenna egyik, Rozsda festményeinek szentelt írásából kölcsönöztük. Az idő továbbá Marcel Proust művére is utal, ami Rozsda számára egy kardinális és meghatározó irodalmi élményt, valamint inspirációs forrást jelentett. A tárlaton a művész legkülönfélébb műfajú munkáit mutatjuk be, az életmű kronológiájának megfelelően.

Rozsda Endre: Cím nélkül (részlet)
Rozsda Endre: Cím nélkül (részlet)

A válogatáson keresztül kirajzolódik a festőnek a naturalizmustól egészen az absztraktig terjedő pályája, valamint a sajátos szimbólumokat használó képi nyelvezete is. Rozsda festészetében, grafikáiban egy olyan művész jelenlétét érezzük, aki mindent képes vonalakkal és színekkel kifejezni, és akinek minden ceruzával és ecsettel húzott mozdulata finom jelentések hordozója.

A kiállítás kurátorai: David Rosenberg (független kurátor, Párizs) és Kopeczky Róna (a Ludwig Múzeum kurátora). A fotográfiai részt válogatta Baki Péter (a Kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója).