Fábián, Sebestyén

Rippl-Rónai hazatér

2013.12.06. 15:20

Programkereső

Budapest és Kaposvár között új intercity járat indul december 15-én, Rippl-Rónai IC néven. A névadás nem véletlen, része annak a kulturális-turisztikai projektnek, amelynek során Kaposvár város felvállalja Rippl-Rónai József életművének gondozását, tudományos feldolgozását, biztosítva ezzel, hogy a világszerte egyre elismertebb géniusz, hazánk "első európai festője" az őt megillető helyre kerüljön a nemzetközi képzőművészeti életben.

December 15-én 14 órától - a Rippl-Rónai IC első útjához kötve - ünnepi műsor keretében jelenti be Szita Károly, Kaposvár polgármestere a Rippl-Rónai projekt következő nagy eseményét, a Rippl-Rónai Fesztivál elindítását a Keleti pályaudvar Lotz-csarnokában.

Kaposvár
Kaposvár

Kaposvár számára mostantól Rippl-Rónai József több mint egy világhírű festő, ő a város igazi megtestesítője, Kaposvár "arca". Miután az önkormányzat 2012-13-ban felújította a Rippl-Rónai Villát, létrehozta a Rippl-Rónai Látogatóközpontot, melyben elhelyezte az 1900-as években elpusztult eredeti Andrássy-ebédlő pontos és korhű mását, 2014-ben a festő születésének hetében megrendezik az első Rippl-Rónai Fesztivált, melyen minden évben Rippl-Rónaihoz köthető képzőművészeti kiállításra és nemzetközi tudományos konferenciára kerül sor.

A tudatos brand-építés jegyében a Magyar Államvasutak - a kulturális projekt támogatójaként - a festőről nevezte el új, Budapest-Kaposvár vonatjáratát, melyet a Horvátország felé haladó nemzetközi hálózatba kapcsolt be.