Timót, Xénia

Az új spektákulum

2013.12.09. 13:58

Programkereső

Élvonalbeli kortárs kínai képzőművészek munkáiból rendez kiállítást a debreceni Modem december 15. és március 30. között.

Gyurmaanimáció és zenei klip, tusrajzok és számítógépes nyomatok, kibelezett fotel és archív Mao-fotók - Az új spektákulumban felsorakozik a kínai avantgárd öröksége. A debreceni MODEM kiállítása az utóbbi évtizedekben nemzetközi sztárokká vált művészek alkotásain keresztül nyújt élvezetes betekintést a globálisan újrapozícionált nagyhatalom rendkívül összetett, ellentmondásos és szemkápráztató makró- és mikrovilágába. Összesen tizenkilenc kortárs kínai művész munkáival találkozhat a magyar közönség a kuriózumnak számító tárlaton, amelyet a nemzetközi művészeti élet rangos szereplője, a szecsuáni művészeti akadémián dolgozó Jü Ko (Yu Ke) állított össze a MODEM számára. A művek elismertségét jellemzi, hogy közülük több is megtekinthető volt idén a legismertebb nemzetközi seregszemlén, a Velencei Biennálén.

Vang Csing-szung (Wang Qingsong) - Kövess
Vang Csing-szung (Wang Qingsong) - Kövess

Az a kínai művészgeneráció, melynek tagjai mostanra értek pályájuk csúcsára, Kína mai történelmének, globális nagyhatalommá válásának köszönhetően ma már világszerte ismertek és keresettek. A bemutatott művek alkotói jórészt a hatvanas években születtek. Ők azok, akik gyerekként megélték a kulturális forradalom embertelen éveit, később pedig a Teng Hsziao-ping hirdette reformok nyomán a hirtelen gazdasági fellendülést. Fiatalként tanúi lehettek az 1989-es Tienanmen téri eseményeknek, végül pedig részeseivé válhattak a konszolidációnak és Kína meghatározó világpiaci és politikai pozícióba kerülésének. Művészetükön egyaránt nyomott hagyott a korai nélkülözés és a politikai zűrzavar, a nyolcvanas évek merészen kísérletező avantgárd hulláma és a jelenkor tobzódó konzumvilága. A mai Kína hétköznapjait, annak fizikai és lelki visszásságait is bemutató munkákat a legkülönbözőbb médiumok segítségével tárják elénk az alkotók a tárlaton: monumentális fotónyomatokon, nagyméretű olajfestményeken, hatalmas krétarajzokon vagy hagyományos tustechnikával rizspapírra készült rajzokon. Nyolc videót is láthatnak a látogatók. Ezek közt szerepel az a popzenei klip, melyben a legismertebb kínai képzőművész, Aj Vej-vej (Ai Weiwei) meséli el letartóztatásának és fogva tartásának történetét. A MODEM kiállítására a művek túlnyomó része a fél földgolyót megkerülve érkezik tengeren és szárazföldön Pekingből Debrecenbe.