Klaudia

Győrbe érkezett a "titkos gyűjtemény"

2013.12.10. 10:20

Programkereső

Győrben nyílik először nagyszabású kiállítás a harminc évig lappangó, úgynevezett titkos gyűjteményből a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban december 12-én.

Az évtizedekig lappangó titkos gyűjteményt Kövesi István újlipótvárosi mészáros építette fel a II. világháborút követő évtizedekben. A mintegy kétszáz darabból álló, remekműveket rejtő gyűjteményről csak kevesen tudtak, mivel a szocializmus évtizedeiben keletkezett kollekciókról csak nagyon kevés információ állt rendelkezésre.

Rippl-Rónai József Sárga zongoraszoba című festménye A titkos gyűjteményben
Rippl-Rónai József Sárga zongoraszoba című festménye A titkos gyűjteményben

A titkos gyűjteményről Molnos Péter művészettörténész írt könyvet, a kötetet a Kieselbach Galériában mutatták be november végén, ahol kiállítás is nyílt a művekből. A gyűjtemény több mint száz darabja december 12-től a győri múzumban lesz látható.

Kövesi István 1911-ben született Vácrátóton, apja mészáros volt. Elemi iskolát végzett, majd ipari tanuló lett, saját húsboltot üzemeltett szülőhelyén. A II. világháború idején munkaszolgálatra vitték, majd a mauthauseni lágerbe deportálták, ahonnan 33 évesen tért vissza. 1948-49-ben költözött családjával Budapestre, 1957-ben átvette az Amerikába disszidált Grüner "Bandi" kóser húsboltját a Csanády utcában. Idővel az üzlet felett lakást is vásárolt, ebben a házban élt 1981-ben bekövetkezett haláláig.

A titkos gyűjtemény
A titkos gyűjtemény

A gyűjteményét az 1960-as, 1970-es évek utolsó egyben maradt kollekciójaként ismerik ma a művészettörténészek, és olyan neves alkotók munkáit vonultatja fel, mint például Aba-Novák Vilmos, Berény Róbert, Ámos Imre, Bortnyik Sándor, Perlmutter Izsák vagy Mednyánszky László.

Molnos Péter művészettörténész a könyvbemutatón szólt arról is, hogy az 1950-es, 60-es évekre a két világháború közötti nagy gyűjtők már befejezték kollekciójuk összeállítását. Mivel nem voltak olyan anyagi helyzetben, hogy a megszokott polgári létformát folytatni tudják, gyűjteményüket fokozatosan eladták. Így került például Kövesi tulajdonába például Vaszary János a Macskás nő és a Modell című festménye, amely eredetileg Nemes Marcell gyűjtő birtokában volt. Kövesi ezenkívül gyakran vásárolt nagy összegekért BÁV bizományi aukcióin is.