Sándor, Ede

Miket láthat jövőre az Albertinában?

2013.12.27. 14:10

Programkereső

Négy nagyszabású kiállítást tervez 2014-re a bécsi Albertina, amely bemutatja a gyűjtemény és alapítója történetét, emléket állít Michelangelo Antonioni Nagyítás című filmjének, Arnulf Rainer és Joan Miró alkotásaiból pedig retrospektív tárlatot állít össze.

Az idei évet kerek 650 ezer látogatóval zárja az intézmény, ezzel felülmúlja az elmúlt két év teljesítményét. A legnagyobb meglepetést a Gottfried Helnwein műveit bemutató retrospektív tárlat szerezte, amelyre 240 ezer látogató volt kíváncsi, ezzel a múzeum leglátogatottabb kortárs kiállítása címet érdemelte ki.

Albertina, Bécs
Albertina, Bécs

Március 14-től lesz látható a Zwischen Dürer und Napoleon (Dürer és Napóleon között) című kiállítás, amely Albert Kázmér szász-tescheni herceg változatos életét és az általa 1776-ban alapított gyűjtemény történetét mutatja be. Különböző dokumentumok és képek mellett a herceg személyes ékszereit, ezüsttárgyait és drágaköveit is láthatja a közönség. Ezeken kívül a gyűjtemény kétszáz darabját is előhozzák a raktárakból a kiállítás idejére.

Részlet a Nagyítás c. filmből
Részlet a Nagyítás c. filmből

Michelangelo Antonioni 1966-os Nagyítás című filmjének a fotográfia történetére kifejtett hatását szemlélteti a múzeumban május 10-től látható Bluw-up című kiállítás. Szeptember 3-tól a 85 éves Arnulf Rainer alkotásait átfogó retrospektív kiállításon mutatják be, a hónap közepétől pedig Joan Miró száz festményét, rajzát és egyéb művét láthatják az érdeklődők.

A kínálatot 2014 során kisebb tárlatok is tarkítják: Eric Fischl, Alex Katz és Karl Prantl alkotásait is megtekinthetik az Albertina látogatói.