Csilla, Noémi

Nácik által rabolt műkincseket találtak a német parlamentben

2013.12.30. 17:03

Programkereső

További, a náci műkincsharácsolásból származó alkotásokat találtak a német parlament gyűjteményében.

A képviselőház elnökének, Norbert Lammertnek a szóvivője megerősítette a Bild című lap értesülését, hogy legalább két olyan képet találtak a parlamenti műkincsgyűjtemény átvizsgálása közben, amelyet még a nácik koboztak el egykori tulajdonosától. 

Az egyik mű Georg Waltenberger 1905-ben készült olajfestménye, a Bülow kancellár a Reichstagban beszél, a másik pedig Lovis Corinth Utca Königsburgban című krétalitográfiája.

A Raichstag
A Raichstag

A szóvivő nem árulta el, hogy kinek a tulajdonában voltak a Bundestag által illetéktelenül birtokolt műalkotások. A Bild úgy értesült, hogy a képek egyike a müncheni Gurlitt családtól került a parlamentbe - a német hatóságok e családtól foglaltak 2012 elején 1280 kétes eredetű műalkotást.

Hétfői cikkében Bild emlékeztet arra, hogy a német parlament négy éve kénytelen volt visszaadni az egykori tulajdonos örököseinek a nácik által eltulajdonított, Bismarck széleskarimájú filckalappal című olajfestményt, Franz von Lenbach alkotását.

A házelnök kulturális tanácsadó testületének határozata nyomán 2012 óta egy külön e feladattal megbízott művészettörténész világítja át a Bundestag 4000 darabból álló műkincsgyűjteményét, s eddig 108 olyan alkotást talált, amelynek kétes az eredete, illetve gyaníthatóan náci fosztogatásból származik. A vizsgálatnak legkésőbb 2014 márciusáig be kell fejeződnie.

Dieter Graumann, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnök felszólította a hatóságokat, hogy tegyék közzé a parlamenti festménygyűjtemény gyanús darabjainak listáját.