Béla

Ki volt Bethlen Gábor?

2014.01.13. 16:44

Programkereső

Játsszon a Fidelióval, és tekintse meg Ön is a Bethlen Gábor életét bemutató kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban!

A novemberben nyílt kiállítás fókuszában Bethlen fejedelmi méltósága, keménykezű, európai szintű politikusi mivolta, valamint az uralkodó magánélete, a döntések mögött húzódó töprengő, hányatott sorsú ember áll. Mit tudunk a fejedelemről és koráról? Bethlent trónra kerülésekor egy lerombolt ország, kiürült államkassza, meghasonlott politikusgárda, nemzeti bizonytalanság, és egy, az egész kontinenst átfogó, hatalmi és gazdasági válság várta.

Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum

Mit tett az új uralkodó? Miként stabilizálta Erdély politikai és gazdasági helyzetét? Mitől nevezheti az utókor szellemi, kulturális és politikai „aranykornak" a trónon töltött tizenhét évet? Miért lehetséges, hogy a kiemelkedő politikai tehetséget és az uralkodói erényeket a kortársak és a kései értelmezők mégis eltérően ítélik meg? Egyszóval, ki volt valójában Bethlen Gábor? A Török Birodalom vazallusa vagy nagy formátumú, sokoldalú politikus? Ezekre a kérdésekre kereshetjük a választ a Nemzeti Múzeumban.

A digitális alkalmazások, a szokatlan, elgondolkodtató installációk mellett naplók, visszaemlékezések, tudósítások, követjelentések, gúnyiratok, politikai és magánlevelek rajzolják meg a plasztikus, harcban érett uralkodó kettősen megítélt politikai és magánéleti képét is.

Kérdésünk: Kivolt a szerzője a "Magyarország panasza" röpiratnak,amely Bethlen háborúba indulásának céljait fogalmazta meg 1619-ben?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat a Magyar Nemzeti Múzeum Bethlen Gábor c. kiállítására.