Konrád, Tivadar

Lemaradtál Capáról? Most bepótolhatod!

2014.01.14. 10:20

Programkereső

Az eredetileg tervezettnél két héttel tovább, január 26-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum Robert Capa - A játékos című kiállítása, amely a világhírű magyar származású fotográfus "szerepeit" mutatja be több mint 160 fotón keresztül.

A Robert Capa születésének 100. évfordulójára készült tárlat látogatói - az általa és róla készített felvételek, valamint korhű installációk segítségével - a fotográfust egyaránt megismerhetik mint emigránst, fotóriportert és haditudósítót, mint játékost és hőst.

Robert Capa
Robert Capa

Fisli Éva kurátor a tárlat 2013. őszi megnyitója előtt elmondta: arra is hangsúlyt helyeztek, hogy bemutassák a fotók keletkezésének kontextusát. A közönség így láthatja, milyen formában kerültek Capa felvételei a korabeli olvasók elé. Néhány fotónál az is nyomon követhető, miként vágták meg, retusálták őket vagy egy új képfelirattal hogyan változtatták meg az értelmezési kontextust. A tárlathoz Doku-tér is tartozik, ahol a látogatók elmélyülhetnek a Capa-irodalomban is.

Január 19-én a magyar kultúra napja alkalmából a múzeum Most megszólalnak a képek címmel tart irodalmi délutánt a kiállításhoz kapcsolódva. Hegedűs D. Géza Robert Capa, John Steinbeck, Irwin Show riportjaiból és visszaemlékezéseiből, valamint további kortárs írók és költők műveiből állította össze a világhírű fotográfus életének legfontosabb állomásait felidéző műsorát, amelyhez Gerendás Péter választott dalokat.

Juliana királynő Maryke lányával, Soestdijk Palace, Hollandia, 1951. Robert Capa felvétele© International Center of Photography, New York—Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye
Juliana királynő Maryke lányával, Soestdijk Palace, Hollandia, 1951. Robert Capa felvétele© International Center of Photography, New York—Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye

A Nemzeti Múzeum évek óta őrzi az úgynevezett Capa-mestersorozatot, amelyből az ország számos városába vitt el válogatást, 2013 októberében pedig Rómában mutatott be egy különleges összeállítást a fotográfus által a második világháború idején, Olaszországban készített felvételekből; ez az anyag jelenleg Firenzében, az Alinari Nemzeti Fotográfiai Múzeumban látható.

Bradák Soma így ír kritikájában: "Bár az itt-ott enteriőrökké alakított sarkok néha öncélú kulisszákká válnak, az installálás példaértékűnek mondható, hiszen a legtöbbször kiválóan szolgálják a fotókat. Ez a Fotóriporter-teremben bizonyul kiemelkedőnek, ahol a nagyobb dokumentumok tárolására szolgáló fiókokat kihúzva korabeli újságok másolatait találjuk Capa képeivel, egyes esetekben vintázskópiákkal és magyarázó szövegekkel kiegészítve, de sötétkamra-berendezés és a képtávíró is rámutat arra, hogy a haditudósítás akkoriban kissé más körülmények között működött és a »képéhség« más léptékben mint manapság, de azért létezett." (A kritika teljes terjedelmében ide kattintva olvasató el.)