Timót, Xénia

Robotok a Tate Britainben

2014.02.11. 17:25

Programkereső

Nyitvatartási idő után is bejárható lesz a londoni galéria nyár végére. A világhálón keresztül távirányítással működő robotok mutatják meg a kiállított műalkotásokat.

Tommaso Lanza, Ross Cirns és David Di Duca távirányítással működő robotjai nyerték el a londoni galéria 70 ezer fontos (26 millió forint) díját. A galéria olyan digitális technika kifejlesztésére írta ki pályázatát, amelynek segítségével a látogatók más szemszögből is megtekinthetik a kiállításokat.

A Tate Britain éjjel
A Tate Britain éjjel

A győztes pályázat megvalósítása lehetővé teszi, hogy az interneten keresztül a felhasználók navigálják majd a termekben lévő robotokat, segítségükkel tetszés szerint bebarangolhatják a galériát - adta hírül a BBC hírportálja. Tommaso Lanza, Ross Cirns és David Di Dica a The Workers digitális stúdió munkatársai, amelyet Lanza és Cirns alapított 2011-ben. Dolgoztak már a londoni olimpia és a Berlini Természettörténeti Múzeum számára is.

A zsűri tagjai között helyet kapott Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója is, aki kiemelte: ez a projekt lehetőséget teremt arra, hogy 500 esztendőnyi brit művészetet egyedi élményként élvezhessék a látogatók szerte a világról.