Csilla, Noémi

Made in China

2014.02.13. 12:00

Programkereső

Salát Gergely Kína-szakértő, az ELTE egyetemi oktatója tart rendhagyó tárlatvezetést február 16-án, vasárnap 15 órától a MODEM kortárs kínai képzőművészetet bemutató, Az új spektákulum című kiállításán.

A rendhagyó tárlatvezetésen minden bizonnyal a közelmúlt Kínájának kulturális-politikai életéről is beszél majd a szakember, hiszen Az új spektákulum című kiállítás munkái is erősen reflektálnak a társadalmi, politikai és történelmi változásokra. A kiállító művészek legtöbbje a hatvanas években született, így gyermekkori vizuális fejlődésük egybeesett a kulturális forradalommal, fiatalként pedig már részt vehettek a Teng Hsziao-ping-i nyitásnak köszönhető avantgárd mozgalmakban - olvasható a múzeum által lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Az új spektákulum enteriőrje
Az új spektákulum enteriőrje

Salát Gergely évekig élt Kínában. 1998-tól az ELTE BTK Kelet-ázsiai Tanszékén (2008-tól Kínai Tanszék) modern és klasszikus kínai nyelvet, filológiát, történelmet, irodalomtörténetet, országismeretet, politikát, Tajvan történetét tanít, 2006-tól egyetemi adjunktusként. 2006-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nemzetközi Tanulmányok Központjának megbízott előadójaként kínai kultúrát, Tajvan történetét és kínai nyelvet oktat. 2013-tól a PPKE BTK Kínai Tanszékének egyetemi docense. Az ELTE Konfuciusz Intézet Modern Kína-kutatási Központjának vezetője, a Konfuciusz Krónika főszerkesztője.

A tárlatvezetés ingyenes, csak a kiállításra szóló belépőjegyet kell megváltani.