Gertrúd, Patrik

Vasárnapig látogatható a Rozsda Endre-tárlat

2014.02.27. 13:10

Programkereső

Az idő ölelésében című retrospektív kiállítást a művész születésének századik évfordulója alkalmából rendezték a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlaton mintegy száz festmény, számos grafika és fotó látható, korábban ilyen mélységben egy kiállítás sem mutatta be Rozsda Endre életművét.

Március 2-án, vasárnap a Rozsda Endre-kiállítás finisszázsának keretében rendhagyó programokkal várják a látogatókat - olvasható a múzeum a Fidelióhoz eljuttatott közleményében. Az utolsó látogatási nap délelőttjén tárlatvezetést tartanak, majd 14 és 16 órakor levetítik Dessewffy Zsuzsa 1996-ban, Párizsban készült riportfilmjét Rozsda Endrével.

Rozsda Endre: Sokszínű tehenek
Rozsda Endre: Sokszínű tehenek

15 órától az Élő MúzeumCafé beszélgetésén megpróbálják megrajzolni a művek mögött álló ember portréját, ebben pedig nemcsak a kiállítás számos önarcképe, de azok a vendégek is segítenek, akik személyesen ismerték a művészt.

A Hallgat a szem című kiállítási egységben Rozsda Endre minden egyes képe a festő zenével való különleges kapcsolatáról szól, ugyanakkor nem a zeneszerzők előtt való tisztelgés ihlette a képeit, hanem zenéjük hallott, emocionális tapasztalatát ábrázolja festői eszközökkel. A különleges kapcsolat szellemében, 17 órától a Brazíliában született, jelenleg Párizsban élő kiváló, fiatal zongoraművész, Juliana Steinbach ad kamarakoncertet Bartók, Debussy és Liszt zongoraműveiből.