Konrád, Tivadar

"Békévé oldja az emlékezés"

2014.04.15. 19:27

Programkereső

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Hagyományok Háza támogatásával köztéri fotókiállítást rendez Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából.

A kiállított fényképek segítségével azt kívánják megmutatni, miként lehetett békésen együtt élni és dolgozni Magyarországon - amíg hagyta a történelem és a politika. A Hagyományok Háza tevékenységi körének megfelelően elsősorban néprajzi témájú fotókat választott, de annak érdekében, hogy teljesebb legyen a kép a 20. század első évtizedének mozgalmas, gyorsan átalakuló világáról, a hétköznapi emberek életéről a szigorúan vett néprajz témakörén kívül a városi emberek mindennapjait bemutató képeket is beválogattak.

A képeken a különböző tevékenységek, munkálkodás, tanulás, a hétköznapi élet vagy az I. világháború eseményei mind azt tanúsítják, hogy a kisemberek békében megvoltak egymással vagy egymás mellett, amíg a történelem ezt engedte. Volt olyan korszak, amikor lehetett együtt élni és dolgozni, ahogy számos emlék és dokumentum tanúsítja.

Hagyományok Háza - Békévé oldja az emlékezés
Hagyományok Háza - Békévé oldja az emlékezés

A kiállított fotók tíz intézmény gyűjteményéből származnak, köztük a Holokauszt Emlékközpont, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Centropa Alapítvány, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Vishniac Archive gyűjteményéből. Magyar és angol feliratok magyarázzák el, mi látható a képen, mikor, hol készült, kik láthatók rajta, és ha van rá adat, mi lett a képen látható személyek, családok sorsa, vagy ha erre nincs adat, mi történt a helyi közösséggel

A Hagyományok Háza Baráti Köre egyúttal a holokauszt-emlékév alkalmából zsidó személyeket is ábrázoló, néprajzi tárgyú fotódokumentumok összegyűjtését kezdeményezi. A szervezők arra kérik az érdeklődőket, segítsenek mások számára is elérhetővé tenni a tulajdonukban lévő képeket, járuljanak ezzel hozzá a zsidók és nem zsidók együttélésének történeti feldolgozásához.

A képeket várják május 5-ig postán vagy személyesen a következő címre: Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület, 1011 Budapest, Corvin tér 8. A borítékra írják rá: "Gyűjtőpályázat".