Benedek

Orosz fémikon kiállítás a Sziklatemplomban

2014.04.22. 13:20

Programkereső

Az eddig ismert legnagyobb állandó orosz fémikon-kiállítás nyílik Budapesten, a Gellért-hegyi Sziklatemplomban április 24-én 18 órakor Ruzsa György művészettörténész, egyetemi tanár magángyűjteményéből. A kiállítást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitja meg.

"Nagy megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy a pálos szerzetesek Sziklatemplomában jöhetett létre a világ legnagyobb állandó fémikon kiállítása" - mondta Bátor Botond, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, aki a megnyitón megáldja a kiállítást.

Sziklatemplom
Sziklatemplom

A fára festett ikonokat sokan ismerik, csodálják és tisztelik. Kevesebbet tudunk a fémikonokról, pontosabban a rézötvözetből öntött ikonokról, pedig e kicsiny, ám nagy művészi értékű műremekek is az orosz pravoszláv művészet jelentős részét képviselik. Ezek a remekművek már Bizáncban is ismertek voltak, de igazi történetük az orosz kultúrához kapcsolódik - mondta el Ruzsa György a különleges kezdeményezés hátteréről. A professzor emlékeztetett: Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regényében a főhős, Raszkolnyikov bűnhődésének vállalásakor újra megemlíti a rablógyilkossággal szerzett rézkeresztet, mely végül is a szenvedés és a megtisztulás szimbóluma lesz.