Konrád, Tivadar

Eltűnt egy Csontváry

2014.04.24. 12:30

Programkereső

Ellopták a MODEM műtárgyraktárából Csontváry Kosztka Tivadar egy 80 millió forint értékű és Nemes Lampérth József egy 20 millió forintot érő alkotását. A debreceni létesítmény múlt héten feljelentést tett.

A nol.hu értesülései szerint az Antal-Lusztig-gyűjtemény két kiemelkedő darabja tűnt el. Az egyik Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című alkotása, a másik pedig Nemes Lampérth József Táj című tusrajza.

MODEM
MODEM

A gyűjtemény tulajdonosa, Antal Péter ügyvéd, az Antal-Lusztig gyűjtemény tulajdonosa 2006-ban kötött tíz évre szóló szerződést a debreceni önkormányzattal több mint 400 műtárgyra mintegy 3,4 milliárdos értékben. A letéti gyűjtemény darabjait a MODEM földszinti raktárában tárolják. A debreceni műgyűjtő a nol.hu érdeklődésére elmondta: nem tudni, hogy a műveket mikor és milyen körülmények között lopták el, s érthetetlen, hogy az ipari kamerákkal megfigyelt és biztonsági őrökkel felügyelt létesítményben miért nem vették észre hamarabb a bűncselekményt.

Kukla Krisztián igazgató belső vizsgálatot rendelt el, múlt héten megtették a feljelentést. A MODEM-et a volt megyei rendőrfőkapitány, Sutka Sándor cége, a Pannon Guard őrzi.

Csontváry Kosztka Tivadar: Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal
Csontváry Kosztka Tivadar: Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal
Nemes Lampérth József: Táj
Nemes Lampérth József: Táj