Konrád, Tivadar

Shakespeare bélyegen

2014.04.28. 12:30

Programkereső

"Szikra pattan, olthatatlan..." Shakespeare-kultusz a bélyegeken címmel kamarakiállítás nyílt szombaton William Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából a budapesti Bélyegmúzeumban.

A budapesti Shakespeare-szobor Egylet és a Bélyegmúzeum közös szervezésében megvalósuló tárlat tablóin az érdeklődők találkozhatnak a világ számos országának kiadásain megjelenő különböző, - vagy egyes esetekben nagyon is hasonló - Shakespeare-ábrázolásokkal, valamint a drámaíró egyes műveinek postabélyegeken megjelenő lenyomatával - közölték a szervezők.

Shakespeare bélyegen - illusztráció
Shakespeare bélyegen - illusztráció

A bélyegképek segítségével feleleveníthetik többek között a Szentivánéji álom, a Hamlet, az Othello vagy a Rómeó és Júlia című mű egyes jeleneteit, valamint a magyar kiadások segítségével azok hazai tolmácsolóit. Megismerhetik a világ bélyegtervezőinek egyéni látásmódját, amelynek köszönhetően egy témában annyiféle ábrázolás születhetett. Helyet kapnak a kiállítás anyagában a Magyar Posta Shakespeare-kiadásai is, a hozzájuk kapcsolódó vázlatokkal, tervekkel és első napi borítékokkal, köztük az idei évfordulóra megjelenő bélyegújdonsággal.

Az összeállításban egy kisebb válogatást láthatnak a szerző világméretű kultuszának köszönhetően mindenfelé megjelenő köztéri szobrainak fotóiból, képes levelezőlapokon látható ábrázolásaiból, amelyek között kiemelt figyelmet fordítanak a 2003-ban Budapesten avatott Shakespeare-szoborra. A bélyegek mellett a Kossuth-díjas grafikusművész, Kass János rézkarcait is bemutatják, amelyeket a Hamlethez készített illusztrációként.

A kiállítás június 15-ig látogatható.