Sándor, Ede

A hajtogatós művész

2014.05.07. 17:10

Programkereső

Elsőként rendez átfogó életműkiállítást Hantai Simon munkáiból a Ludwig Múzeum, ahol május 9-től a Franciaországban világhírűvé vált magyar festő 68 munkájával találkozhatnak a látogatók.

A nagyszabású tárlat bemutatja Hantai Simon művészetének fő aspektusait, korszakait, a Magyarországon készült korai munkáktól egészen az utolsó alkotásokig - mondta el a Lumú igazgatója. Fabényi Júlia emlékeztetett arra, hogy tavaly a párizsi Pompidou Központ rendezett nagysikerű kiállítást Hantai műveiből, mint azonban hozzátette, a Ludwig Múzeum tárlata nem erre az anyagra épül. Magyarországi gyűjteményekben a Hantai-életmű korai szakaszából lelhetők fel művek, az emigráció előtti korszakból, a Lumúban többek között ezek is láthatók lesznek - hangsúlyozta.

Hantai Simon: Fehér - 1973
Hantai Simon: Fehér - 1973

Daniel Hantai, a Hantai archívum gondozója felidézte: Fabényi Júliával 2009-ben találkoztak Pécsen, ezt követően kezdték el egy magyarországi tárlat szervezését. A Ludwig Múzeum és a Hantai család együttműködésében megvalósuló kiállítás anyagát elsősorban a család és annak barátai tulajdonában álló, többségében eddig nem látható munkákból, továbbá a Magyarországon őrzött képekből állították össze Fabényi Júliával.

Hantai Simon leghíresebb munkái az általa kifejlesztett pliage technikával készültek, melynek lényege, hogy a festő nem keretre feszítette a vásznat, hanem összegyűrte, illetve összehajtotta azt, és úgy kent rá festéket, sajátos absztrakt mintázatokat létrehozva. A Lumú augusztus 31-ig nyitva tartó tárlatán Daniel Hantai elmondása szerint a látogatók jól nyomon követhetik majd a pliage technika fejlődését, Fabényi Júlia pedig elárulta: a budapesti múzeum tulajdonában álló Hantai-festményt a közönség első alkalommal láthatja majd keretre feszítve.

Hantai Simon 1922-ben született Biatorbágyon. Tanulmányait Aba-Novák Vilmos és Kontuly Béla vezetésével végezte, majd a negyvenes évek végén Franciaországba emigrált. Párizsban megismerkedett André Bretonnal, akinek hatására erőteljes színvilágú vásznait fantasztikus lényekkel, organikus formákkal, biomorf alakzatokkal borította be, műfaji és technikai kísérleteket folytatott.

Hantai Simon: Pilage - 1969
Hantai Simon: Pilage - 1969

A szürrealista képekkel párhuzamosan, a folyamatos kísérletezés eredményeként festészete egyre erőteljesebben gesztuálissá vált. A hatvanas évektől dolgozta ki sajátos pliage technikáját; a hajtogatás módszerével készült művek sorozatokba, formai szekvenciákba rendeződtek (Máriás-képek, Catamurons, Bendők, Meuns, Etűdök, Fehérek és Tabulák). Az 1982-es Velencei Biennálén Hantai képviselte Franciaországot, ezt követően visszavonult a nyilvánosságtól. 2008 szeptemberében, párizsi otthonában hunyt el.