Konrád

Rippl-Rónai városa

2014.05.19. 16:30

Programkereső

Kaposvár szülöttének, Rippl-Rónai Józsefnek állít emléket a világhírű festőművészéről elnevezett, csütörtökön kezdődő négynapos összművészeti fesztivál a somogyi megyeszékhelyen.

Nagyon látványos és minden eddiginél gazdagabb, Rippl-Rónai József (1861-1927) nevéhez méltó program várja az érdeklődőket - hangsúlyozták a szervezők a művész születésnapjához (május 23.) kötődő - eddig Festők városa hangulatfesztiválként ismert - rendezvénysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón hétfőn Kaposváron, a Rippl-villa látogatóközpontjának Andrássy-ebédlőjében tartott sajtótájékoztatón.

Rippl-Rónai József: Vörössapkás önarckép
Rippl-Rónai József: Vörössapkás önarckép

Jágerné Katona Zsuzsanna, a városháza kulturális referense kiemelte: a hét végén a fővárosban megrendezett Múzeumok majálisán az Andrássy-ebédlővel kiegészített állandó kiállítással pályázó Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum az Év kiállítása 2013 díjat kapta. Ez az elismerés még inkább kiemelkedővé teszi a fesztivál keretében pénteken megrendezendő, Rippl-Rónai iparművészeti munkásságáról szóló konferenciát - hangsúlyozta a referens.

Ábrahám Levente, a múzeum igazgatója elmondta: a rangos szakmai elismerést 19 pályázó közül a Rippl-Rónai által tervezett, Európában párját ritkító Andrássy-ebédlő rekonstruálásával és bemutatásával nyerték el. Horváth János Milán, a múzeum munkatársa, az Andrássy-ebédlő rekonstruálását szorgalmazó, a kiállítást rendező művészettörténész az elnyert díjjal kapcsolatosan úgy fogalmazott: ez Rippl-Rónai József munkásságával foglalkozó elmúlt 35 évének, múzeumi pályafutásának a betetőzése.

Horváth Gáborné, a május 22-én kezdődő rendezvényt szervező Együd Árpád Kulturális Központ igazgatója arról tájékoztatott, hogy a kortárs művészet legjavát, Kaposvár képzőművészeti értékeit bemutató fesztiválon minden korosztálynak kínálnak programot. Kiállítások, komoly- és könnyűzenei koncertek, népművészeti és népzenei események váltják egymást a belvárosban, ahol kortárs képző- és iparművészeket munka közben figyelhetnek meg az érdeklődők. Lesz utcatárlat, performance előadás, utcaszínház, mozgóképszínház, a nagyszínpadon és a pódium színpadon pedig világzenét, bluest, dzsesszt játszó együttesek, népszerű szólisták lépnek fel.

Rippl-Rónai-villa
Rippl-Rónai-villa

Az Együd Árpád Kulturális Központ Vaszary Képtárában csütörtökön a Székelyföld legnagyobb festőjének, a csíkszeredai Márton Árpád alkotásaiból nyílik kiállítás, a Róma-hegyi villa látogatóközpontjában pedig Rippl-Rónai József I. világháborúnak emléket állító - egy kofferben lévő vázlatfüzetben megtalált - Issy L' Eveque-i rajzokat láthatják az érdeklődők.

A fesztiválra több mint 20 ezer érdeklődőt várnak a szervezők. A fővárosból vonattal érkezők a korabeli hangulatot idéző, Rippl-Rónai nevét viselő vonattal tehetik meg az utat. A látogatóknak a magyar mellett angol és német nyelvű tájékoztatók segítenek eligazodni a programok és helyszínek között.