Ervin

Alföld - Nem pusztán táj

2014.05.21. 16:26

Programkereső

A debreceni MODEM-ben a sztereotípiákkal övezett táj, az Alföld került a középpontba a most nyílt nagyszabású tárlaton. A kiállítás arra is keresi a választ, hogy a látszólag érdektelen táj miért számít mégis kedvelt képzőművészeti témának.

Alföld címmel nyílt nagyszabású tárlat a debreceni MODEM második emeletén. A kiállítás az ország legnagyobb tájegysége, számos sztereotípia talaja, a Debrecennek is helyet adó Alföld és a képzőművészet kapcsolatából mutat be fejezeteket, egyedülálló, különleges válogatást tárva az érdeklődők elé. Ebben a formában együtt soha nem látott remekművek, többek között Lotz Károly, Markó Károly, Csontváry Kosztka Tivadar, Mednyánszky László, Tornyai János, Koszta József, Fényes Adolf, Holló László, Kohán György, Szalay Ferenc és Hézső Ferenc munkái mesélnek történeteket az alföldi festészetről, hagyományhűségről, progresszióról.

Alföld
Alföld

Ritkaságnak számít, hogy egy földrajzi terület a képzőművészeti diskurzusban ilyen hangsúlyosan van jelen, annak ellenére - vagy éppen azért -, hogy ábrázolás szempontjából szinte "anti-táj". A több mint száz alkotást felvonultató tárlat célja kettős: egyrészt a magyar képzőművészet jelentős alkotásain keresztül a helyi kultúra szellemi gyökereit, a társadalmi változások nyomait keresi, másrészt a látogató tájhoz fűződő személyes viszonyára is rákérdez.

Markó Károly: Magyar alföldi táj gémeskúttal
Markó Károly: Magyar alföldi táj gémeskúttal

A MODEM tárlatának külön érdekessége, hogy az emblematikus festmények mellett filmeket is láthat a közönség, például Jancsó Miklóstól és Szomjas Györgytől, de vetítésre kerül az első magyar művészfilm is, Georg Höllering 1936-os Hortobágya, amelyben a főszerepet szokatlan módon nem a színészek vagy a forgatókönyv, hanem a táj szépsége kapta. Kuriózum, hogy éppen a tárlattal egy időben készül Hajdú Szabolcs - egy hortobágyi rabszolgatelepen játszódó - legújabb, Délibáb című filmje, mely a western zsáneréhez tér vissza. A kiállítás Szilágyi Lenke a forgatáson készített stillfotóival zárul.

Alföld
Alföld

A tárlat mottója lehetne akár az az egyre jobban terjedő, a helyi közönséget városnéző programra invitáló jelszó is: „légy turista otthon!". A kiállítás sétára, kalandozásra hívja a látogatókat az Alföldön mint kulturális térben.

Az Alföld - Történetek kétszáz év magyar képzőművészetéből című kiállítás 2014. szeptember 21-ig tekinthető meg Debrecenben, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban.