Beáta, Izolda, Lea

Cannes és az aranycsontok

2014.05.23. 16:00

Programkereső

Tizenegy millió euróért (3,3 milliárd forintért) kelt el Damien Hirst aranyozott mamutcsontváza a hagyományosan a Cannes-i Filmfesztivál idején megrendezett AIDS-kutatásokra gyűjtő jótékonysági amfAr-gálán.

A tízezer éves csontvázból készült műalkotásért Leonard Blavatnyik ukrán üzletember kínálta a legtöbbet a sztárokkal zsúfolt csütörtöki adománygyűjtő esten, amely rekord összegű, 27,8 millió eurós (8,4 milliárd forintos) bevétellel zárult - ismertette a BBC News.

Damien Hirst aranyozott mamutja
Damien Hirst aranyozott mamutja

Hirst Eltűnt, de nem feledjük című háromméteres alkotása a művész Természettudományi-sorozatának újabb darabjaként került az árverésre. A sorozathoz tartozik híres formaldehidben tartósított cápája és kettévágott tehene. Az aranyozott keretű tartályban elhelyezett mamutcsontvázat az árverés előtti napokban kiállították a szállodában.

A jótékonysági est számára további két műalkotást felajánló brit művész személyesen is részt vett az aukción, amelyen dizájner ruhák, ékszerek és egy pár Karl Lagerfeld-kesztyű is gazdára talált. Egy Picasso-vázlatért 380 ezer eurót (115 millió forintot) fizettek, Andy Warhol egyik Marilyn Monroe-ról készült nyomata pedig 350 ezer euróért (106 millió forintért) kelt el.

Damien Hirst
Damien Hirst

"Tudom, hogy Önök közül mindenkinek van valakije, akit az AIDS miatt vesztett el. Most tartunk az AIDS-szel való leszámolás kezdeténél" - mondta befejezésül Sharon Stone, az est háziasszonya a kilencszáz vendégnek, akik kizárólag meghívóval vehettek részt az eseményen. A Cannes-on kívül fekvő szállodában, a Hotel du Capban megrendezett gálán Jessica Chastain, John Travolta, Justin Bieber és Harvey Weinstein is jelen volt.