Ervin

Sherlock Holmes múzeumba kerül

2014.05.23. 14:05

Programkereső

Sir Arthur Conan Doyle briliáns londoni detektívjének, Sherlock Holmesnak szenteli októberben nyíló új tárlatát a Museum of London.

Ez az első alkalom, hogy az intézmény teljes kiállítást épít egy kitalált figurára. "Vannak emberek, akik azt hiszik, hogy Sherlock valós személy" - mondta Alex Werner, a tárlat vezető kurátora, hozzátéve, hogy a karakter még sosem volt ennyire népszerű. Werner szerint a BBC Sherlock című sorozata révén újabb nemzedék ismerkedik meg a briliáns londoni detektívvel, ezért eljött az ideje egy nagyszabású retrospektív tárlat összeállításának.

Sherlock Holmes (Sidney Paget)
Sherlock Holmes (Sidney Paget)

A Sherlock Holmes - Az ember, akik sosem élt és sosem hal meg című kiállítás felfedi a látogatók előtt a karakter megszületésének történetét Conan Doyle írásain keresztül, és bemutatja a detektív figurájára épülő színházi, televíziós és mozis produkciók garmadáját. Az október 17-én nyíló és 2015. április 12-éig látogatható tárlaton a múzeum hatalmas gyűjteményéből származó viktoriánus kori kosztümök és műtárgyak - köztük egy 19. századi fecskendő - sorakoznak, és helyet kap az a kabát is, amelyet Benedict Cumberbatch visel a Sherlock-sorozat címszereplőjeként.

A Free Library of Philadelphia Edgar Allan Poe A Morgue utcai kettős gyilkosság című 1841-es művének kéziratából ad kölcsön oldalakat a londoni intézménynek. Az írást sokan az első modern detektívtörténetként tartják számon és ez volt Conan Doyle egyik kedvenc gyermekkori olvasmánya. A kiállított tárgyakat a késő 19. századi Londont megidéző festmények, nyomatok és fotográfiák fogják kiegészíteni.