József, Bánk

Mit gyűjt a New York-i felső tízezer?

2014.05.29. 15:45

Programkereső

Az amerikai kortárs művészet egyik legjelentősebb alakja, Alex Katz alkotásaiból nyílt kiállítás a bécsi Albertinában, amelynek gyűjteménye nemrég a művész hatvan munkájával gazdagodott. Ikonszerű, monumentális képek, szenvedélyektől mentes motívumok - olvasható a múzeum közleményében.

Mint írják, mintha egy Woody Allen-film karaktereit száműzték volna a festővászonra; filmes nyelvre lefordítva nagyjából így jellemezhető Alex Katz művészete, amelyben - akárcsak számos kortársa esetében - a mozik nyelvezete volt a meghatározó. A művész ikonszerűen, monumentális formátumban ábrázolja a New York-i felső tízezer és értelmiségiek életéből vett motívumokat, miközben a képek jelentése a személytelen festészetnek köszönhetően mindvégig nyitva marad - fogalmaz az ismertető.

Alexander Katz: Black Hat (Albertina, Sammlung Batliner © Bildrecht, Wien, 2014)
Alexander Katz: Black Hat (Albertina, Sammlung Batliner © Bildrecht, Wien, 2014)

Ugyancsak hangsúlyos részét képezik a kiállításnak az Egyesült Államok északkeleti részén található Maine idilli, ugyanakkor megközelíthetetlennek tűnő tájait ábrázoló munkái.  Szintén láthatóak Katz fekete-fehér festményként is aposztrofált rajzai valamint a sablonként használt óriási kartonpapír-figurák is, amelyekkel a motívumok körvonalait vitte át a vászonra.

Alexander Katz: Rain (Albertina, Sammlung Batliner © Bildrecht, Wien, 2014)
Alexander Katz: Rain (Albertina, Sammlung Batliner © Bildrecht, Wien, 2014)

A 2014. szeptember 28-ig látható nagyszabású kiállítás apropója, hogy az amerikai művész nemrégiben további hatvan alkotását adományozta a híres kiállítóháznak, ahol egyre nagyobb hangsúlyt kap a kortárs amerikai figuratív művészet.