Ervin

Még színesebb város

2014.05.30. 13:40

Programkereső

A Budapest környéki látnivalókat népszerűsíti az a belvárosában, a VII. kerületi Kazinczy utcában található Mika Tivadar-házon megfestett tűzfal, amelyet május 30-án adott át a festést kivitelező Színes Város Csoport.

A festés ötletét az adta, hogy a romkocsmákat látogató külföldi turisták ne csak a fővárost ismerjék meg, hanem ötletet kapjanak ahhoz, hogy itt tartózkodásuk alatt milyen főváros közeli helyeket érdemes meglátogatni - mondta el a fal átadásakor Flór Péter, a Színes Város főtitkára. A Mika Tivadar-ház tűzfalára felkerült térkép különlegessége, hogy a festést foszforeszkáló csillagok díszítik, amire eddig még korábban tűzfal festéskor nem volt példa.

A Mika Tivadar tűzfala
A Mika Tivadar tűzfala

A csoport által indított falfestési akciók remek példái a társadalmi innovációnak. Egy kisebb csoport kezdeményezésében és a graffitis szubkultúra keveredésével indult el, majd a szabályozókörnyezet is felfigyelt rá és támogatni kezdte a ma már városszerte látható, leginkább tűzfalakon megjelenő alkotásokat - idézte fel Finta Sándor, Budapest főépítésze. Emlékeztetett arra, hogy az első kezdeményezést, a Károly körúti egykori Merlin tűzfalát a Fővárosi Önkormányzat támogatta, majd ezt a példát követte több önkormányzat is. Elmondta, hogy az alkotók munkájának eredményeként mára 20 ezer négyzetméternél is több, korábban szürke fal színesedett ki. "Ez a fajta társadalmi innováció rámutat a civil, a közszolgálati és a versenyszféra példaértékű együttműködésére" - jegyezte meg.

A projektekben részt vevő művészek szinte mindegyike aktív urban alkotó vagy graffitis gyökerekből táplálkozik, ezek hatásai megfigyelhetők munkásságukon. A felkért művészek közt jó pár olyan is van, aki már több neves külföldi projektben, fesztiválon bizonyíthatta tehetségét - mondta el Nádudvari Noémi esztéta.

A tűzfalra került kompozíció kiválasztását az is ösztönözte, hogy a magyaroknak és a külföldi turistáknak egyaránt kommunikáljuk: érdemes a városból kimerészkedve felkeresni a Budapest-Közép-Dunavidék turisztikai régióba tartozó vízpartokat, kirándulóhelyeket, látnivalókat - fejtette ki Horváth Gergely, a projektet támogató Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese.

Színes Város
Színes Város

Egy italgyártó jóvoltából a közeljövőben öt új fal is elkészül, amelyek témái választási helyzeteket jelenítenek meg. Így tűzfalakra kerül majd Budapest és más nagyvárosok összehasonlítása, Buda és Pest különbsége, az utcai művészet szemben a kiállítással, a nagyváros szemben a természettel és a napfelkelte a naplementével.

Flór Péter arról is beszámolt, hogy július 30. és augusztus 31. között megrendezik a főváros első, Budapest tematikájú zenei és művészeti eseményét a Színes Város Strongbow Budapest Fesztivált, amelynek keretében több mint 100 zenei programot, kerekasztal-beszélgetést és kerületi tematikájú slam poetry előadásokat is szerveznek majd városszerte. A harminc napon át zajló nyári sorozatban a programok mellett augusztusban tíznél több kültéri falat is megfestenek majd képzőművészek, az alkotási folyamatról pedig ismert magyar reklámfilmrendezők és feltörekvő alkotók készítenek kisfilmeket.

A Színes Város ötlete 2008-ban született meg. Tűzfalakra azelőtt korábban senki nem festett Magyarországon szervezett formában, nem reklámcéllal. A legális köztérszínesítés gondolata Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) 1983-ban megjelent Színes város című könyvére épült, amelynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre és ne csak a galériákban találkozhassanak az emberek képzőművészeti alkotásokkal.

Színes falakról még többet olvashat ide kattintva.