Csilla, Noémi

Hamarosan nyílik a Velencei Építészeti Biennále

2014.06.05. 13:00

Programkereső

Az építés folyamatát vizsgálja a 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása, Jakab Csaba és Márton László Attila Építés/Building című projektje.

Az építés folyamata, ember- és közösségformáló ereje, hatása az épített környezetre alcímet viselő kiállításon a kurátorok az általuk Kárpát-medencei modellnek nevezett oktatási módszert mutatják be a Kárpát-medence sajátos építési gyakorlatának vizsgálatán és az építés alapproblémáinak újragondolásán keresztül.

Látványterv
Látványterv

A magyar pavilon egyik szárnyában a 2000-es évek Kárpát-medencei építőtáborainak pillanatai és építményei elevenednek meg huszonegy tablón, a másik oldalon pedig Kunkovács László ötvenegy fotóján ősépítmények - pásztorkunyhók, górék, ólak, udvari kemencék - tűnnek fel a pavilon falán.

A 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítást az Alapelemek (Fundamentals) témája mentén rendezik. Rem Koolhaasa, biennále főkurátora szándékai szerint az idei kiállítás nem az építészekről, hanem az építészetről fog szólni, annak elementáris alkotóelemeit a középpontba állítva.

Az építészeti seregszemle a közönség számára június 7-én nyílik meg, majd november 23-ig várja a látogatókat 66 nemzet kiállításaival a velencei Giardini nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale központi kiállítóterében, valamint a város különböző helyszínein.