Eszter, Eliza

Dél-Koreáé az Arany Oroszlán

2014.06.09. 08:00

Programkereső

A dél-koreai pavilon kiállítása nyerte a 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále legjobb nemzeti kiállításáért odaítélt Arany Oroszlán-díjat.

Az Arany Oroszlán-díjat a dél-koreai pavilon Crow's Eye View: The Korean Peninsula (A holló szemével: a Koreai-félsziget) című kiállításával nyerte el, amely a zsűri méltatása szerint egy igen feszült politikai helyzetben tudott újszerű és érvényes mondanivalót megfogalmazni az építészetről és az urbanisztikáról. A nemzeti pavilonok közül az Ezüst Oroszlán-díjat Chile Monolith Controversies című kiállítása kapta meg, különdíjban a kanadai, a francia és az orosz pavilonok projektjei részesültek.

Min Szuk Cso az Arany Oroszlán-díjjal
Min Szuk Cso az Arany Oroszlán-díjjal

A Monditalia című főkurátori kiállítás legjobb kutatási projektjéért járó Ezüst Oroszlánt a Sales Oddity - Milano 2 and the Politics of Direct-to-home TV Urbanism című kiállítás nyerte el, különdíjjal a zsűri a Radical Pedagogies, az Intermundia és az Italian Limes című projekteket tüntette ki. A biennále életműdíját Rem Koolhaas főkurátor ajánlására a kanadai Phyllis Lambert vehette át.

Magyarország idén Jakab Csaba és Márton László Attila Építés/Building című projektjével vesz részt az építészeti biennálén, míg társművészeti kiállításként Berszán Zsolt erdélyi képzőművész Decomposition című tárlata látható egy hónapig.

Berszán Zsolt
Berszán Zsolt

Idén először mutatkozhat be a magyar építészettörténet a biennále partner eseményeinek részeként. A Lifting the Curtain - Central European Architecture Networks (A függöny felemelkedik - Közép-európai építészeti hálózatok) című kiállítás lengyel, cseh, magyar, osztrák és horvát szervezetek együttműködésében jött létre, magyar oldalról a Kortárs Építészeti Központ és Szemerey Samu kurátor részvételével.

A 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítást az Alapelemek (Fundamentals) témája mentén rendezik. A főkurátor, Rem Koolhaas holland építész szándékai szerint az idei kiállítás nem az építészekről, hanem az építészetről szól, annak elementáris alkotóelemeit a középpontba állítva.

Érdeklődők a magyar pavilon kiállításán
Érdeklődők a magyar pavilon kiállításán

Az építészeti seregszemle a nagyközönség számára a szombati díjátadót követően nyílik meg, majd november 23-ig várja a látogatókat 66 nemzet kiállításaival és 22 kísérőrendezvénnyel a velencei Giardini nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale központi kiállítóterében, valamint a város különböző helyszínein.