Benedek

Országszerte virraszthatunk a múzeumokban

2014.06.12. 09:59

Programkereső

A Múzeumok éjszakája június 21-i rendezvényein a vidéki helyszínek kerülnek a programsorozat fókuszába - mondta el Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára június 11-én Kecskeméten, a Cifrapalotában tartott sajtótájékoztatón.

A vendégeket háromszáztizenhárom vidéki és százharminchárom budapesti múzeum, kiállítóhely mintegy négyezer programja várja - ismertette a helyettes államtitkár az év legrövidebb éjszakáján megrendezésre kerülő programsorozathoz kapcsolódó intézmények számát. Hammerstein Judit kiemelte, hogy a Múzeumok éjszakáját Budapesten tizenkettedik, vidéken pedig tizedig alkalommal szervezik meg. A helyettes államtitkár emlékeztetett a vidéki kulturális intézményrendszer átalakítására, melynek egyik legfontosabb célja volt, hogy erősítse a helyi kötődéseket, a lokális értékek megőrzését. Ebben a folyamatban különleges jelentősége van az olyan rendezvényeknek, mint a Múzeumok éjszakája - tette hozzá. Megfogalmazása szerint, a rendezvény 2014-ben hangsúlyozottan is lehetőséget teremt arra, hogy településeink múzeumai mintegy hálózati központként működjenek, programjaikkal az együttműködés legkülönbözőbb formáinak adjanak teret.

Az idén Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Kaposvár-Szenna, Pécs, Hatvan-Gyöngyös, Sopron, valamint Sárospatak és Sátoraljaújhely kiemelt helyszínként kapcsolódik be a programsorozatba. Hammerstein Judit kiemelte Kecskemétet, amelyet mintául szolgáló városnak nevezett, ahol negyvenegy helyszínen várják a látogatókat, az egyesületektől az egyházakig szinte mindenkit bevontak a programba.

Múzeumok éjszakája
Múzeumok éjszakája

A helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy 2013-ban a Múzeumok éjszakáján az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága önkéntesek bevonásával látogatói felmérést készített, amely ezerhétszáz ötven látogató megkérdezésén alapult. A felmérés egyik fontos megállapítása az volt, hogy a rendezvény látogatóinak mintegy fele már több alkalommal részt vett a Múzeumok éjszakáján. A budapesti megkérdezettek mintegy hatvan százaléka ugyanakkor azt állította: szívesen látogatna vidékre a rendezvény alkalmából, amennyiben vonzó ajánlatot kapna múzeumi programokra és a turisztikai-szolgáltatási csomagokra. Kiemelte: a program, költségvetése negyven millió forint, amelyből már nemcsak a kommunikációra, hanem programfinanszírozásra is jut. Hammerstein Judit fontosnak nevezte, hogy a civil szervezetek nagy számban vesznek részt a programsorozatban.

Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi és Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója hangsúlyozta, hogy nagyon sok a vidéki program, melyhez kapcsolódva hosszú hétvégére szóló szállásajánlatokat állítottak össze. Pacz Béla, a MÁV-START Zrt. szegedi Területi Személyszállítási és Vontatási Központ technológiai vezetője a vasúttársaság alapvető érdekének nevezte, hogy a fesztiválokhoz, kulturális rendezvényekhez minél több embert szállítsanak. Ismertette, hogy június 21-től 24-ig ötven százalékos menettérti kedvezményt adnak a Budapestre, Szolnokra, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba, valamint Miskolcra a Múzeumok éjszakája rendezvényre vonattal utazók számára. A sajtótájékoztatón elhangzott: 2013-ban háromszázötven hatezren vettek részt a Múzeumok éjszakája rendezvényein.