Júlia, Rita

Ki akar itt emlékezni?

2014.06.16. 17:00

Programkereső

Az OSA Archívum ez év januárjában indította el a Csillagos házak projektet, amely a Holokauszt Emlékév legjelentősebb közösségi programjának ígérkezik.

Az esemény célja, hogy a csillagos házak történetén keresztül idézze meg Budapest történetének ezt a tragikus fejezetét, s így késztessen bennünket, a város mai lakóit, hogy szembenézzünk saját közös múltunkkal. 2014. június 21-én a még álló mintegy 1600 épület elé szervezett közös megemlékezésben közel száz önkéntes szervező, mintegy negyven csatlakozó intézmény, jónéhány a holokausztban érintett nagykövetség, s több közéleti személyiség vesz részt.

Csillagos Házak
Csillagos Házak

A megemlékezések sorában komolyzenei koncertek, színész- és városi séták, irodalmi programok, filmvetítések, kiállítások egyaránt szerepelnek.  A partnerek között szerepel többek között a Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a LengyelIntézet, a Krétakör, a Gólem Színház, az Eleven Emlékmű csoport, de magánszemélyként bekapcsolódik, sokak mellett Alföldi Róbert, Mautner Zsófi, Pogány Judit és Závada Pál is. Az eseményhez több intézmény a Múzeumok Éjszakája keretében kapcsolódik. A programok reggeltől késő estig zajlanak több mint száz helyszínen. A részletes program elérhető a www.csillagoshazak.hu honlapon, s a programfüzetet több mint hatvan helyszínen terjesztik a szervezők.