Hella

Fénypontok az Esterházy-kastélyban

2014.06.24. 16:28

Programkereső

Játsszon Fidelióval és tekintse meg Ön is az egykori kismartoni Esterházy-udvartartás enteriőrjének különleges, 18. és 19. századi darabjait!

A kismartoni Esterházy-kastély története már a XIII. században álló középkori várra vezethető vissza, melyet Esterházy Miklós nádor a harmincéves háború során kapta cserébe munkácsi váráért II. Ferdinánd császártól. A kastély barokk kibővítését Pál herceg neves, a habsburg udvarban is dolgozó északolasz építőmesterekkel végeztette. A tornyokat hagymakupolával látták el, a kupolák alá pedig harangok kerültek. Máig burgenland tartomány legnagyobb harangjának számít a délnyugati kupola 7000 kg súlyú Szűz Mária harangja. A kastély eredeti színét a belső udvar fehér és kékesszürke árnyalatai idézik meg.

Az udvar homlokzatát érdekes torzfejek díszítik, a szóbeszéd szerint némelyik azokat az udvari hivatalnokokat karikatúrázza ki, akik el akarták csalni a stukkókészítők fizetését. Ekkor épül meg a kastély egyik fénypontja, a korabeli mulatságok helyszíneként szolgáló Nagy Terem is, melyet ma már csak Haydn Teremként ismer a nagyvilág. Festményei megidézik Ádámot és Évát, a római császárok mellett a magyar királyokat, a mennyezeti freskó fő témája pedig Ámor és Psziché legendája. A korabeli feljegyzések szerint I. Lipót császár udvarában gyakran szóbeszéd tárgya volt az épület, a császár kiszemelte magának, de végül mágsem szerezte meg magának. Bár már ebben az időben megalakul az udvar első állandó zenekara, az itt uzajló zenei élet elhiresülése I. Pál unokájának, II. Pál Antalnak a nevéhez fűződik, hiszen ő alkalmazta elsőként Haydnt és Luigi Tomasini hegedűvirtuózt.

Kismartoni Esterházy-kastély - Haydn terem
Kismartoni Esterházy-kastély - Haydn terem

Pál Antal korai halála után testvére, I. Miklós lett a családfő. Fényes Miklós híres volt udvartartásáról - melyet a kastély egy másik fénypontja, az ő vásárlásából származó, máig 265 darabot számláló Frankenthali porcelán étkészlet hűen bizonyít -, de ő kismarton helyett szívesebben tartózkodott az általa átalakított pompázatos süttöri (fertődi) vadászkastélyban, amit viszont Haydn ki nem álhatott. „El voltam zárva a világtól, senkki nem ingathatott meg magamban, senki nem gyötörhetett, így nem volt más választásom, különleges darabokat kellett alkotnom." - írja Haydn. Miklós fia, I. Antal herceg, szintén nem vetette meg a pompát. Öröklött kulturális dominanciája és rendi autoritása fejedelmi reprezentációt kívánt, így a családi gazdagság megjelenítése számára egyfajta túlélési stratégiát jelentett, amelyet mindenáron, így a francia forradalmat is figyelmen kívül hagyva fenn kellett tartania. Nevéhez fűződik egy újabb fénypont, a barokk ebédlő klasszicista átalakítása, az ide tervezett álarcokat, griffeket, bőségszarukat és szatírokat ábrázoló dekorációt Friedrich Rohde udvari festő álmodott vászonra. Az így már reprezentációs célokat szolgáló ebédlőben, akár hatvan embert is le tudtak ültetni, akik abból a nagy majorátusi ezüstből étkeztek, amelyet joggal nevezhetünk a kastély legcsillogóbb ékszerének.

A francia forradalomra fittyet hányva Antal a régi pompát újjá akarta varázsolni, a felvilágosodásból eredő új stílusformákat alkalmazva nem csak az ebédlőt, hanem apja majorátusi ezüstjét is átalakíttatta. I. Miklós herceg nagy kagylókból készült ezüst asztali alátéte, a régi fullajtár pajzsok, a kanalak, desszertes készletek, gyertyatartók, trumeau tükrök, valamint egy nagy ezüst asztalkeret mind az olvasztóba vándoroltak. Összesen 913 márka (mintegy 256 kg) ezüst és 176 márka (mintegy 49 kg) bécsi durva ezüst ment Ignaz Sebastian Würth mester műhelyébe az új készlet alapanyagként. Végül 1793. március 28-án Würth elküldte Esterházy Antal hercegnek a számlát a 628 darab ezüst edényről, amelyek összsúlya 1202 márka (mintegy 337 kg) volt. Würth tokokba és ládákba csomagolta őket, s flanelldarabokat fektetett az egyes ezüsttárgyak közé, hogy a szállítás közben elkerüljék a karcolódást, ápolásukhoz nyolc font ezüstport és tisztítószert adott. Bővebben: http://esterhazy.at/de/sammlungen/1330366/Esterhazy-deckt-den-Silbertisch?_vl_backlink=/de/sammlungen/index.do

Kérdésünk: Melyik Esterházy herceg nevéhze fűződik a máig látható nagy majorátusi ezüstkészlet elkészítése?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat a kismartoni Esterházy-kastély kiállítására.