Dezső

Mit rejtenek a gleccserek?

2014.06.24. 13:00

Programkereső

Svájci tudósok arra kérik a hegymászókat és a gleccsereken túrázókat, hogy nyitott szemmel járjanak a klímaváltozás következtében kiolvadt területeken, és jelentsék az esetleg felbukkanó akár több száz vagy ezer éves régészeti emlékeket.

A kezdeményezés Leandra Naef régésztől származik, és egy svájci kulturális intézmény állt mellé, amely 2015 végéig vállalta a projekt szponzorációját. A programban arra kérik a hegyek szerelmeseit, hogy ha a Svájci Nemzeti Parkban túráik során belebotlanak valamilyen tárgyba, akár egy fa- vagy ruhadarabba, ne menjenek el mellette, vizsgálják meg, mert akár régészeti lelet is lehet.

Svájci táj
Svájci táj

Az elmúlt évtizedekben a hegymászók számos, több ezer éves régészeti emléket fedeztek fel a dél-tiroli térségben a klímaváltozás következtében a jég alól kiolvadt foltokon a kecskebőr lábszárvédőtől az emberi maradványokig. Naef 2500 méteres magasság fölött háromszáz ígéretes potenciális lelőhelyet jelölt ki és az alapján rangsorolta azokat, hogy a múltban milyen gyakran fordulhattak meg arra a hegyeken átkelők.

A Zürichi Egyetemen diplomázott fiatal régész maga is felkeres néhányat a helyszínek közül, de leginkább a hegymászók és természetjárók éberségére, szemfülességére számít, és azt kéri, hogy bármit találnak, jelentsék a Swiss Alpine Club menedékházaiban. A fellelt régészeti emlékeket katalogizálják, a legfontosabb lelőhelyeken pedig archeológusok végeznek majd feltárást.