Konstantin

Összeáll a kép

2014.06.25. 08:00

Programkereső

A Nagybányai Művészeti Múzeum - Nagybányai Művészeti Központ egyik legféltettebb darabja, Maticska Jenő arcképe érkezett meg Erdélyből a szentendrei MűvészetMalom Czóbel Béla életművét bemutató kiállítására.

Jurecskó László művészettörténész, a május végén nyílt kiállítás egyik kurátora elmondta, hogy a nagybányai Nagybányai Művészeti Múzeum - Nagybányai Művészeti Központ állandó kiállításának darabja hosszas kiviteli eljárást követően kerülhetett Szentendrére, ahol a rendezők fenntartották a helyet a festmény számára a tárlaton.

Jurecskó László kurátor Maticska portréját vizsgálja
Jurecskó László kurátor Maticska portréját vizsgálja

A kölcsönkapott alkotást bemutatva a művészettörténész felhívta a figyelmet arra, hogy Maticska Jenő portréja 2005-ben szerepelt már kiállításon, igazi jelentőségére azonban akkor döbbentek rá, amikor a mű Czóbel Béla önarcképei és egy másik festőtársról készült portréja mellé került. Az 1904-ben készült portré a jó barátot és tehetséges festőtársat ábrázolja. Czóbel Maticskát méltatva azt írta egy levélben, hogy "a közös lelkesedés, a festészet imádata összehozott bennünket, a legmelegebb barátságra. Igazi festőtehetség volt, én nagy csodálattal néztem munkáit".

A nagyon fiatalon, huszonegy éves korában tüdőbajban elhunyt festőt ábrázoló alkotáson "a zseninek kikiáltott és fiatal kora ellenére komoly kvalitású képeket festő nagybányai őstehetség szomorú, elrévedő tekintetében benne foglaltatik a megmásíthatatlan felismerése" - fogalmazott a művészettörténész. Jurecskó László hangsúlyozta, hogy a művel még teljesebb képet lehet alkotni Czóbel sokoldalú, a kvalitást mindig előtérbe helyező művészetéről.