Orbán

Porcelán Jacko és kétméteres Popeye

2014.06.26. 12:00

Programkereső

Jeff Koons amerikai pop-art művész alkotásait mutatja be június 27-től a New York-i Whitney Amerikai Művészeti Múzeum, köztük olyan művekkel, mint a Balloon Dog, XIV. Lajos mellszobra, a porcelánból készült Michael Jackson and Bubbles és az emblematikus Popeye-szobor.

Az amerikai pop-art művész több mint százharminc alkotását, a kisebb szobrocskáktól egész falat kitöltő képein át a híres Popeye-szoborig szinte minden művét láthatja a közönség október 19-ig a Madison Avenue-i épületben. "Négy évtizede alkotok. Érdekes érzés az egész életemet egy kupacban látni. Remélem, még három évtizeden át alkothatok, mert egyszerűen szórakoztat, hogy ilyen módon fejezhetem ki magam" - mondta el Jeff Koons a kiállítás bemutatóján.

Jeff Knoos: Michael Jackson és Bubbles (1988)
Jeff Knoos: Michael Jackson és Bubbles (1988)

A Koons-kiállítás az első olyan egyszemélyes tárlat, amely Marcel Breuer magyar származású építész híres dobozalakú épületét teljesen megtölti. Ez lesz az utolsó kiállítás ebben az épületben, 2015-ben ugyanis a Whitney Múzeum új helyre, nyolc kilométerrel délebbre költözik, jelenlegi épületében pedig a Metropolitan Múzeum modern és kortárs gyűjteménye kap helyet.

A Whitney új épületét Renzo Piano sztárépítész tervezte, a High Line parkra nyíló múzeum aszimmetrikus lesz. 2015-ben adják át, 422 millió dollárba (mintegy 96,6 milliárd forintba) kerül, viszont háromszor annyi területtel rendelkezik, mint a régi épület, nyolc emeletén pedig több terasz és Manhattanre nyíló panoráma várja majd a látogatókat.

A tárlat ősszel a párizsi Pompidou Központba költözik, majd jövő nyáron a bilbaói Guggenheim Múzeumban lesz látható.