Csilla, Noémi

Az évszázad árverése

2014.06.27. 09:45

Programkereső

Árverésre bocsátja Napóleon-múzeuma kiállítási tárgyait a monacói hercegi palota. A nagy birodalomépítővel kapcsolatos történelmi emlékek, a császár személyes tárgyai, kéziratok, kitüntetések, fegyverek és képek kerülnek kalapács alá.

"A Grimaldi család új muzeológiai tervei következtében a hercegi család úgy döntött, hogy megválik e kivételes gyűjtemény egy részétől" - közölte a császárság korára szakosodott intézmény a hercegi palota által csütörtökön közzétett közleményében. A közel ezer tételből álló gyűjtemény nagy részét a 20. század elején gyűjtötte II. Lajos monacói herceg (1870-1949), majd a múzeumot 1970-ben megnyitó III. Rainier herceg gazdagította.

Napoleon
Napoleon

A hercegi palota déli szárnyának földszintjén berendezett Napóleon-múzeum hónapok óta zárva tart. A kiállításon Napóleonnal kapcsolatos történelmi emlékek, a császár személyes tárgyai, kéziratok, kitüntetések, fegyverek és képek láthatók. Egy fekete filcből készült, ritkaságnak számító kétsarkú kalap - melyet a császár állítólag Elba szigetén viselt - becsült ára 300 és 400 ezer euró (92-123 millió forint).

Egy Szent Ilona szigetéről származó tányérért 80-100 ezer eurót (24,6-30,7 millió forint) várnak. Napóleon az Atlanti-óceán déli részén fekvő szigeten halt meg száműzetésben. A kiscipőt, amelyben a római királyt keresztelték, 60-80 ezer euróra (18,4-24,6 millió forint) tartják. A császár mellszobrát, Antonio Canova művét, amely állítólag a mailmaisoni kastélyban volt kiállítva a második császárság idején, 150-200 ezer euróra (46-61 millió forint) becsülik.

II. Sándor orosz cár (1818-1881) aranyból készült, gyémántokkal díszített díszkardjáért 600-800 ezer eurót (184-246 millió forint) várnak. A kardot III. Sándor cár ajándékozta Jurjevszkaja hercegnőnek (1847-1922). A gyűjtemény értékesítése az évszázad árverése lesz a témában az AFP francia hírügynökség által megkérdezett műkereskedők szerint. Napóleon személye a határokon túl is nagy érdeklődést vált ki, a külföldi gyűjtők, főleg az oroszok szívesen vásárolnak napóleoni emlékeket.

Napoleon Múzeum
Napoleon Múzeum

Az értékesítést nem mindenki fogadja azonban kitörő örömmel. Jean Etevenaux, a Napóleon Emléke nevű egyesület főtitkára sajnálkozását fejezte ki a gyűjtemény szétszórása miatt, s egyben reményét fejezte ki, hogy francia múzeumok igyekeznek megszerezni egyes darabokat. Kérdés, hogy lesz-e pénzük rá - tette hozzá. Az árverést november 15-én és 16-án a Párizs melletti Fontainebleau-ban tartják - tudatta az értékesítéssel megbízott Osenat árverési ház.