Eszter, Eliza

Párbeszéd a falakon

2014.06.28. 08:00

Programkereső

Ismét a kor nagy francia művészei kerültek a Szépművészeti Múzeum újrarendezett 19. századi tárlatának középpontjába. Munkáikkal néhány kortárs magyar festő művei "folytatnak párbeszédet".

Geskó Judit, a múzeum 1800 utáni gyűjteményének vezetője az újrarendezett kiállítás csütörtöki bemutatóján emlékeztetett arra, hogy a Szépművészeti mindig figyelmet fordított a kortárs anyag gyűjtésére, így kerülhettek a kollekcióba Picasso vagy Toulouse-Lautrec munkái már a 20. század első évtizedeiben. Courbet, Manet, Gauguin és társaik munkáival most Hollán Sándor és Keserü Ilona festményei lépnek párbeszédre, míg Konok Tamásnak A digitális agy anatómiája címmel nyílt kabinet-kiállítása csütörtökön a gyűjteményben.

Geskó Judit
Geskó Judit

Konok Tamás, bár absztrakt művésszé vált, rendkívüli módon kötődik a hagyományhoz - hangsúlyozta a szeptemberig látható kabinet-kiállítást kurátorként jegyző Geskó Judit. Mint felidézte, Konok Tamásnak Az elektronikus agy I-II. című diptichonjával egy veszprémi kiállításon találkozott és a tárlaton ezt állította szembe Hans Belting művészettörténésznek a számítógép és a múzeum átalakuló viszonyáról szóló soraival.

Kovács Anna Zsófia művészettörténész emlékeztetett arra, hogy a Szépművészeti Múzeum 19. századi állandó kiállítása a 2005-ös és 2012-es rendezést követően újul meg ismét. A friss állandó tárlatban a kor nagy francia alkotói - Courbet, Manet, Gauguin, Monet, Pissarro vagy Rodin - kerülnek középpontba; a kiállítás Delacroix-tól Puvis de Chavannes-ig, a romantikától a szimbolizmusig vezeti a látogatót.

Nem maradnak ki azonban Európa egyéb területeinek irányzatai sem: gazdag válogatás került a falakra például az osztrák biedermeier anyagból és szeptemberig Thorvaldsen ritkán látott gipszreliefjeivel is találkozhat a közönség. Ősszel nyílik a Szépművészetiben a Rembrandt és a holland művészet aranykora című időszaki kiállítás, így számos olyan munka is helyet kapott az új állandó tárlatban, amely a 17. századi németalföldi festészet hagyományait viszi tovább.

Auguste Rodin: Az örök tavasz
Auguste Rodin: Az örök tavasz

Két kabinetben szerepelnek a századforduló remekművei, mások mellett Carl Moll és Pekka Halonen szimbolista tájképei, Franz von Stuck, Arnold Böcklin és Akseli Gallen-Kallela allegorikus vásznai. A Szépművészeti Múzeum felújítása miatt 2015 februárjában a gyűjtemény elhagyja az épületet és két évig egy válogatáson keresztül lesz látható a Magyar Nemzeti Galériában. Az új állandó tárlat a múzeumi negyedben 2018-ra felépülő Új Nemzeti Galériában nyílik meg újra a Cézanne és az absztrakció című időszaki kiállítással együtt - közölték a kiállítás rendezői.