Fülöp, Evelin

Chicagóban épül meg George Lucas múzeuma

2014.06.29. 08:00

Programkereső

A "mesélő múzeumban" a filmrendező festmény-, illusztráció- és digitális művészeti gyűjteményét láthatja majd a közönség.

A filmes látvány evolúciójának történetét feldolgozó Lucas Museum of Narrative Art megszerzéséért San Francisco és Los Angeles is versenyben volt. A végső döntésről George Lucas és Chicago polgármestere, Rahm Emanuel számolt be, amit a múzeumi testület június 25-én hagyott jóvá.

George Lucas
George Lucas

A hetvenéves Lucas eredetileg San Franciscót szerette volna helyszínül választani, de nem kapta meg azt a földterületet, ahova a múzeumi épületet szánták. San Franciscóban van az államból származó filmes híres látványeffektus-stúdiója, a város a székhelye a Lucasfilmnek és a Skywalker Soundnak is.

Az új múzeumot a chicagói Soldier Field közelében, a Michigan-tó mellett helyezik el központi fekvése és amiatt is, mert jól megközelíthető tömegközlekedéssel. Az építészeti terveket ősszel nyújtják be a városnak. "Chicago kiválasztása jó döntés volt a múzeum szempontjából, de nehéz elhatározás számomra, mivel személyesen és szakmailag is erős gyökerekkel kötődöm San Franciscóhoz" - fogalmazott Lucas közleményében.

Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városában, ahol egyébként Lucas negyvenöt éves felesége, az ismert üzletasszony, Mellody Hobson született, 2018-ban nyílhat meg a Lucas-kiállítás.