Gábor, Karina, Ders

Költöznek az Elgin-márványok

2014.07.03. 15:05

Programkereső

Több mint fél évszázad után új helyen, új kiállítás keretében fogják bemutatni a világhírű Elgin-márványokat a British Museumban, amely jövő évben nagyszabású kiállítást rendez az ókori Görögországról.

Az athéni Parthenon márványszobrait és domborműveit 1962 óta a londoni múzeum Duveen galériáiban állították ki. 2015 nyarától azonban egy időszaki kiállítás központi darabjaiként a múzeum új szárnyában lesznek láthatók. A világ második leglátogatottabb múzeuma ugyanis az elmúlt évtizedek legnagyobb kiállítását rendezi az ókori görög művészetről saját gyűjteményéből és más intézményektől kölcsön kapott kiállítási tárgyakból - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

A Sainsbury galériában megnyíló kiállítás az emberi test szépségét állítja a középpontba. "Az ókori görögök honosították meg a művészetben az emberi testet a szépség tárgyaként... A kiállítás új megvilágításban mutatja be a görög emberi testet a művészetekben, a róla kialakított elképzeléseket, valamint a világ más kultúráival való kapcsolatát" - idézte a British Museum szóvivőjét a brit napilap.

Az Elgin-márványok egyik darabja
Az Elgin-márványok egyik darabja

Ez a tárlat lesz az első a múzeum azon új időszaki kiállításainak sorában, amelyek az intézmény állandó kiállítási tárgyainak kulcsfontosságú darabjait állítják új fénybe. A görög kiállítást 2016-ban egy Asszíriára összpontosító tárlat követi. A British Museumban kiállított világhírű Elgin-márványokat a 19. század elején Nagy-Britannia akkori követe, Lord Elgin vásárolta meg Athéntól, és hazatérve a szigetországba a londoni múzeumnak ajándékozta. Görögország hosszú évtizedek óta küzd a műkincsek visszaszerzéséért. A British Museum vezetése arra hivatkozva ellenzi a műtárgyak visszaadását, hogy azok az ő tulajdonát képezik.

Idén újra kibontakozott a vita a George Clooney rendezte Műkincsvadászok című film bemutatása nyomán, amely az elrabolt műkincsek kérdését állítja középpontba. Bill Murray, a film egyik főszereplője annak a véleményének adott hangot, hogy a márványoknak "ugyan jó helyük volt Londonban", de a briteknek "vissza kell engedniük azokat oda, ahonnan származnak". George Clooney is arról beszélt, hogy jó lenne, ha "megtalálnák a kincsek visszaútját Görögországba".