Benedek

Megdermedt kétkerekűek

2014.07.06. 15:00

Programkereső

Több mint 120 bicikliszobrot emelt New York-szerte egy 82 éves mexikói művész, aki reméli: az utcai kiállítás hatására sokan nyeregbe pattannak, megkedvelik a városi művészetet, és zöldebb, egészségesebb lesz a város.

Gilberto Aceves Navarro 2-2,5 méter magas, egyenként akár 550 kilót is nyomó acélszobrai hatalmas kerékpárokat ábrázolnak aránytalanul kis biciklissel, a legkülönfélébb pózokban. A szobrokat egy 16 kilométer hosszú kerékpárút mentén helyezték el, mely Alsó-Manhattant, a brooklyni belvárost és a folyóparti sétányokat köti össze. A szabadtéri kiállítást várhatóan több százezer ember látja majd a nagyvárosban.

Gilberto Aceves Navarro kerékpárjai
Gilberto Aceves Navarro kerékpárjai

"Ez a legnagyobb utcai szoborsorozat, amelyet egyetlen alkotó valaha összeállított New Yorkban. Hatalmas lehetőség, hogy rávilágíthassunk a városi művészetre, a biciklis infrastruktúrára és a vízparti kerékpársávokra" - magyarázta Emily Colassaco, a város közlekedési osztályának művészeti igazgatója a Reuters hírügynökségnek.

Gilberto Aceves Navarro először 2008-ban Mexikóvárosban rendezett hasonló kiállítást. Elmondása szerint az installációk hatására nőtt a városban a biciklis kedv, kerékpárutak épültek, és a kormány is népszerűsítő kampányt indított. Úgy tűnik, a koros mexikói művésznek még nem fogyott ki az energiája: jövőre Chicagóban, 2016-ban pedig Dániában tervez hasonló tárlatot.