Eleonóra

A MODEM-nek annyi?

2014.07.10. 10:00

Programkereső

A hazai és nemzetközi szinten is jelentős debreceni modern és kortárs művészeti központ megszüntetését kezdeményezte Kósa Lajos polgármester.

A fideszes polgármester előterjesztése szerint azért van szükség a MODEM Kft. megszüntetésére, mivel a város jelenleg két, egymás szomszédságában álló kiállító tér és múzeum párhuzamos fenntartásáról kell, hogy gondoskodjon, mióta 2013. január elsejével a Déri Múzeum önkormányzati fenntartásba került. Mint a dokumentum fogalmaz, "ez az állapot felveti a kulturális szolgáltatások ésszerűsítésének átgondolását a színvonal és az elért eredmények megőrzése mellett."

MODEM
MODEM

A nol.hu Varga Zoltánt, a Demokratikus Koalíció debreceni önkormányzati képviselőjét idézte, aki úgy fogalmazott, "félő, hogy a MODEM pánikszerű és azonnali megszüntetésének oka nem az alkalmatlanság beismerése, hanem a sumákolás. A menekülés annak felelőssége alól, hogy az intézményből összesen több mint 100 milliós értékű képek tűntek el."

A politikus az idén áprilisban történt botrányra utalt, amikor is az Antal-Lusztig-gyűjtemény két kiemelkedő darabja, Csontváry Kosztka Tivadar egy 80 millió forint értékű és Nemes Lampérth József egy 20 millió forintot érő alkotása tűnt el a MODEM-ből.

A fideszes városvezetés azért szünteti meg "pánikszerű" gyorsasággal a MODEM Kft.-t, hogy segítsen kibújni az anyagi felelősségvállalás alól - állítja Varga Zoltán. Hozzátette: hiába kötött a város biztosítást az Antal-Lusztig-gyűjteményre, a több mint 100 millió forintos kárt úgy tűnik, nem fizeti ki a biztosító, mivel a rendőrség úgy állapította meg, a MODEM-ben szakszerűtlenül, nem megfelelően tárolták a képeket.

MODEM
MODEM

Varga Zoltán korábban úgy fogalmazott, a MODEM alkalmatlan arra, hogy "a 3,4 milliárd forint értékű Antal-Lusztig-gyűjtemény gondos kiállítótere legyen", amit az is mutat, hogy a gyűjtemény tulajdonosa, Antal Péter többször is szóvá tette, hogy a letétbe helyezett alkotások őrzése, kezelése nem megfelelő, de mindhiába. A gyűjteményt továbbra is egy raktárban, a többi időszaki kiállítások anyagaival, különösebb őrzés nélkül tárolták - fogalmazott Varga Zoltán.

A debreceni önkormányzat közgyűlése a július 10-ei ülésén tárgyalja a MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. megszüntetéséről, és a Déri Múzeumba való beolvasztásáról szóló javaslatot, amelynek elfogadásához minősített többség szükséges.