Klaudia

Szétszakad Munkácsy Krisztus-trilógiája

2014.07.10. 13:45

Programkereső

A Krisztus Pilátus előtt című festmény visszatér Kanadába, miután a megvásárlásról, illetve a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló, kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel - közölte Nehéz Attila, a Déri Múzeum szóvivője.

Tájékoztatása szerint a Krisztus Pilátus előtt című kép tartós bérleti joga július végén jár le, és mivel a képet az elkövetkező hetekben elő kell készíteni a tengerentúli szállításra, már csak július 13-ig látható együtt a trilógia Debrecenben.

Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt
Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt

A látogatók várható nagy érdeklődésére való tekintettel július 11-én és 12-én délelőtt 10 órától 22 óráig tartják nyitva a múzeumban Munkácsy Termet, 13-án pedig a szokásos nyitva tartás mellett, 10 és 18 óra között látható a Krisztus-trilógia.

Az Ecce Homo című kép a magyar állam, a Golgota Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtő tulajdonában van, a Krisztus Pilátus előtt című festmény pedig a kanadai Hamilton Művészeti Galériáé. Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó monumentális méretű alkotásait először 1995. augusztus 25-én láthatta együtt a közönség a debreceni Déri Múzeumban. A három alkotást 2010 és 2012 között Pécsett és Budapesten, majd Bécsben is bemutatták.

Angi János, a Déri Múzeum ügyvezetője a Golgotával kapcsolatban úgy nyilatkozott: korábban módosították a korábbi letéti szerződés időtartamát ötről egy évre, ez tavaly novemberben lejárt. Pákh Imre, a tulajdonos azóta ezt nem akarta meghosszabbítani, így lehet, hogy „a kép debreceni tartózkodása néhány hét vagy hónap múlva véget ér" - számolt be róla a dehir.hu.

A kormány célja a Trilógia egyben tartása. Erről az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek a Kultúráért Felelős Államtitkárság:

Munkácsy Mihály Trilógiájának Ecce Homo című darabja a magyar állam, a Golgota Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtő, a Krisztus Pilátus előtt című festmény pedig a kanadai Hamilton Művészeti Galéria tulajdonában van. Ez utóbbi alkotás tartós bérleti joga a 2014. július 31-én lejár. A kanadai tulajdonossal a megvásárlásról, illetve a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló, kormányzati szintű tárgyalások eddig nem vezettek eredményre.

Az Igazságügyi Minisztérium három magyar igazságügyi szakértővel elvégeztette a műalkotások értékbecslését. Az Igazságügyi Minisztérium jelenleg készíti elő a műalkotások állami megvásárlásának szabályairól szóló jogszabályt.

A kormány célja változatlanul az, hogy a Trilógiát hosszú távon egyben tartsa. Az ügyben zajló tárgyalásokról azok végleges lezárulásáig nem áll módunkban további információt adni.