Gábor, Karina, Ders

Rekordot döntött Aj Vej-vej

2014.07.16. 14:45

Programkereső

Július 13-án lezárult Aj Vej-vej berlini kiállítása: kétszáznegyvenezren voltak kíváncsiak a tárlatra, többen, mint a múzeum bármely más kiállítására.

Soha nem váltottak ennyien jegyet egyetlen művész kiállítására intézményünkben - közölte Gereon Sievernich múzeumigazgató. Aj Vej-vej pályafutása eddigi legnagyobb tárlata két évig tartó előkészület után nyílt meg április 2-án. Az egykor a berlini iparművészeti múzeumnak otthont adó Martin Gropius Bau tizennyolc termében összesen háromezer négyzetméteren berendezett kiállítás főleg a művész életének utóbbi éveire koncentrált, a felemás kínai modernizációra, valamint Kína és a Nyugat viszonyára reflektáló alkotásokat vonultatva fel. A nagy érdeklődés miatt a kiállítást egy héttel meghosszabbították.

Aj Vej-vej
Aj Vej-vej

"Mérhetetlenül sajnáljuk, hogy a kínai hatóságok végül nem engedélyezték Vej-vejnek, hogy ellátogasson saját kiállítására. Ilyet még nem tapasztaltam" - fogalmazott az igazgató. Vej-vej számos művét kifejezetten a berlini kiállításra készítette. A tárgyak Európában maradnak, és először raktárba kerülnek.

A Martin Gropius Épületben legutóbb Frida Kahlo 2010-es kiállítására voltak kíváncsiak hasonlóan sokan, 235 ezren. A kínai politikai és társadalmi viszonyok kritikusaként is ismert Aj Vej-vej világszerte a kortárs művészet egyik legismertebb alakja, jelenleg ugyan dolgozhat és alkotásait is értékesítheti külföldön, ugyanakkor nem rendezhet kiállítást a hazájában, nem kap útlevelet és állandó megfigyelés alatt tartják. Adócsalás vádjával per is folyik ellene.