Valér

A világ legnagyobb betontévéje a Hősök terén

2014.08.01. 14:00

Programkereső

Megszületett a Műcsarnok pixelbeton pályázatának eredménye. A zsűri hét munkát emelt ki a beérkezett pályaművek közül, amelyeket augusztus 1-től lehet sötétedést követően, 21.30-23.30 között megtekinteni a betontévén.

Az I. Építészeti Nemzeti Szalon részeként június óta különleges építmény fogadja a látogatókat a Műcsarnok bejárati lépcsőjén. A pavilont - melyet az üvegbeton feltalálója, Losonczi Áron tervezett ezúttal pixelbetonból - nappal a természetes fény működteti, ilyenkor belülről a fal előtt elhaladó látogatók árnyjátéka látható. Sötétedés után viszont épp fordítva, kívülről nézve válik hatalmas betontévévé a felület, ahogy a videóprojektorral vetített animáció átszűrődik a 8 cm vastag vasbeton paneleken.

Részlet az EPER CREATIVE STUDIO nyertes pályaművéből
Részlet az EPER CREATIVE STUDIO nyertes pályaművéből

A Műcsarnok alkotói pályázatot hirdetett a pixelbeton felület éjszakai hasznosítására olyan 2-3 perc hosszúságú animációk, kisfilmek, 3D-művek beküldését várva, amelyek kreatívan élnek a különleges tér adta lehetőséggel.

A beérkezett munkák közül a pavilont tervező Losonczi Áron, az I. Építészeti Nemzeti Szalon kurátorasszisztense, Pálinkás Edit művészettörténész, valamint a Műcsarnok szakmai stábjából összeállt zsűri azokat az alkotásokat értékelte, amelyek párbeszédet folytattak az épülettel, a Hősök terével, az aktuális kiállítással, vagy éppen remekül használták a pixelbeton felület adottságait.

Részlet Császár Krisztina alkotásából
Részlet Császár Krisztina alkotásából

A díjazottak:
1. helyezett: EPER CREATIVE STUDIO - Szabó Csaba és Varga Zoltán
2. helyezett: Alberti Gábor
3. helyezett: Császár Krisztina