József, Bánk

Az érzékelhető határán

2014.10.17. 15:30

Programkereső

A hang az elmúlt évtizedek képzőművészetében egyre nagyobb teret nyerő médium. A Műcsarnok termeiben a legutóbbi évtized néhány hanginstallációját mutatják be magyar és külföldi művészek részvételével.

A tematikus tárlaton technikailag és témájában is sokszínű, az érzékelésre reflektáló munkákat tekinthet meg a közönség - mondta el Rózsás Lívia, a kiállítás egyik kurátora. Sőrés Zsolt, a tárlat másik kurátora hozzáfűzte: a kiállításon nagy szerepe van a vizualitásnak is, amely a hangot mint "műtárgyat" erősíti. Emellett a lehető legszínesebben és legátfogóbban igyekeznek bemutatni azokat a törekvéseket, amelyek mentén az utóbbi évtizedek hanginstallációs művészeti tevékenységei, kiállításai szerveződnek.

Christian Skjodt
Christian Skjodt

A Műcsarnok termeiben a legutóbbi bő egy évtized néhány különleges hanginstallációja látható. Christian Skjodt több mint 200 hangszóróból álló installációja a Műcsarnok tetőablakán beszűrődő fényt teszi "hallhatóvá", Bernhard Gál osztrák művész és zenetörténész otthona felvett hangjait elegyíti sajátos módon Alsógalla és a turulmadár történetének áthallásaival, míg hans w. koch német zeneszerző a kvintkört teszi szemléletessé interaktív installációjával.

Arturas Bumsteinas a barokk színházak szélgépeinek hangját viszi a Műcsarnokba, a BINAURA csoport pedig átrendezhető interaktív rendszert hoz létre. Várnai Gyula egy mozgásforma rekonstrukcióját kísérli meg hanghatások segítségével, míg Nagy Gergő egy elsötétített teremben teremt "embert befogadó hangkörnyezetet". Gerardo Nolasco Magana installációja a Műcsarnok bejárata melletti fán található kis hangszóró, amelyből a Közép-Amerikában őshonos quetzal madár hangja szól. Carsten Stabenow műve egyetlen a palótól a tetőig kifeszített zongorahúrt mutat meg, amely a rezonanciáit a tetőszerkezetből nyeri. 

BINAURA csoport
BINAURA csoport

Jozef Cseres Jon Rose-zal közösen a Rosenbergek történetét mutatja be filmeken és vitrinben lévő tárgyakon keresztül, az összeállítás kifejezetten a Műcsarnok terére készült, ahogyan Thanos Chrysakis, az Egyesült Királyságban élő görög művész is erre az alkalomra alkotott új hangkörnyezetet. A kiállítást az érdeklődők szombaton 15 órától a tárlat kurátorai és a művészek vezetésével, október 26-án pedig Szigetvári Andrea zeneszerzővel tekinthetik meg.